Foto: Shutterstock

Ekonomikas ministrija (EM) sagatavojusi un saskaņošanai nodevusi rīkojuma projektu par ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences laukuma noteikšanu Aizputes novada Lažas pagastā un Kuldīgas novada Gudenieku pagastā, informēja EM.

Rīkojuma projekts par jauna izpētes un ieguves licences laukuma noteikšanu sagatavots, pamatojoties uz Lietuvas uzņēmuma "Geobaltic" šā gada septembrī iesniegto iesniegumu, ierosinot noteikt licences laukumu iepriekšminētajos pagastos 185,17 hektāru platībā.

Rīkojuma projekts nosaka licences laukumu ogļūdeņražu izpētei un ieguvei Kuldīgas novada Gudenieku pagasta "Kalējos" un Aizputes novada Lažas pagasta "Popēs", "Ērgļos", "Lāčplēšos'' un "Graudupēs".

Pēc EM rīcībā esošās informācijas, rīkojuma projektā iekļautais licences laukums atrodas Kuldīgas struktūras perspektīvajā daļā, kas atrodas uz dienvidrietumiem no 1963. gadā atklātās, Latvijā pagaidām vienīgās Kuldīgas naftas atradnes.

Ja ogļūdeņražu izpētes darbu rezultātā tiks noskaidrots, ka licences laukumā atrodas komerciāli izmantojama ogļūdeņražu iegula, un licenciāts vēlēsies uzsākt ogļūdeņražu ieguvi, licenciāts saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajām prasībām veiks ietekmes uz vidi novērtējumu. Ja izpētes rezultātā tiks noskaidrots, ka ogļūdeņražu ieguve no konkrētās ģeoloģiskās struktūras ir ekonomiski izdevīga, tiks veicināta ogļūdeņražu ieguves nozares attīstība Latvijā.

Jau vēstīts, ka Lietuvas kompānija "Geobaltic" vēlas saņemt licenci, lai pētītu iespējas Kuldīgas novadā iegūt ogļūdeņražus, kuru pamatā ir nafta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!