Foto: DELFI

Lai ļautu vēl lielākai daļai cilvēku ar invaliditāti pretendēt uz elektroenerģijas maksas atlaidēm, pašvaldības atbilstoši savām iespējām varētu palielināt maznodrošinātā ienākumu līmeni, norādīja Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

Maznodrošinātā statusu iedzīvotājiem katra pašvaldība piešķir pēc saviem ieskatiem.

Kupče atgādināja, ka grozījumi elektroenerģijas tirgus likumā ir pieņemti un stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pašlaik gatavo mehānismu, kā nodrošināt atbalstu tiem, kuriem likumā ir noteikts aizsargātā lietotāja statuss - trūcīgiem, maznodrošinātiem cilvēkiem un daudzbērnu ģimenēm.

Ja cilvēki ar invaliditāti ietilpst kādā no minētajām kategorijām, tad arī viņiem pienākas atbalsts, uzsvēra LM pārstāve.

Ziņots, ka biedrība "Invalīdu tiesību aizsardzības centrs" lūdz papildināt iedzīvotāju sarakstu, kuriem tiks kompensēts elektrības cenu kāpums pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas, īpašu vērību pievēršot cilvēkiem ar invaliditāti, informēja biedrības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Neibults-Miebolts.

Biedrība rosina sarakstā iekļaut ģimenes, kurās ir bērns ar invaliditāti vai cilvēks ar 1.invaliditātes grupu, ģimenes, kurās ir vairāki cilvēki ar invaliditāti, vientuļos cilvēkus ar invaliditāti, kuru apgādībā ir bērns, kā arī tos vientuļos cilvēkus ar invaliditāti vai vientuļus vecuma pensionārus, kuri dzīvo vieni.

Jau ziņots, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgus tiks atvērts no 2015.gada 1.janvāra. Ņemot vērā, ka elektroenerģijas sadārdzinājums mājsaimniecībām var būt pat aptuveni 40%, tika paredzēts izstrādāt kompensācijas mehānismu.

18.septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka elektroenerģijas cenu kāpuma kompensācijas mehānismu maznodrošinātiem, trūcīgiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm.

Nākamgad trūcīgajiem un maznodrošinātajiem mēnesī nodrošinās 100 kilovatstundu elektroenerģiju par cenu 0,1164 eiro par vienu kilovatstundu, savukārt daudzbērnu ģimenēm - 300 kilovatstundu elektroenerģiju par pašreizējo "Starta" tarifu. Par izlietoto elektroenerģiju virs attiecīgi 100 vai 300 kilovatstundām mēnesī būs jāmaksā tirgus cena.

Kopējais atbalstāmo mājsaimniecību skaits varētu būt 127 831.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!