Foto: AP/Scanpix
Latvijas trīs lielāko mobilo operatoru paziņojumi par cenu paaugstinājumu tarifiem, kas viens pēc otra sekoja neilgā laika periodā, piesaistījuši arī Konkurences padomes (KP) uzmanību, portālam "Delfi" apstiprināja KP pārstāvji.

Jau ziņots, ka dažu mēnešu laikā visi trīs lielākie Latvijas mobilo operatori paziņojuši par tarifu pieaugumu, to pamatojot ar paplašinātu pakalpojumu piedāvājumu un viesabonēšanas atcelšanu Eiropas Savienībā (ES), kas stāsies spēka šī gada 15. jūnijā.

Konkurences padomes izpildinstitūcijas vadītājs Māris Spička portālam "Delfi" skaidro, ka KP, ņemot vērā mobilo operatoru pēdējā laika darbības, šobrīd veic apstākļu noskaidrošanu par to, vai ir nepieciešama formālas procedūras uzsākšana par Konkurences likuma pārkāpumu.

"Ņemot vērā mobilo sakaru operatoru saviem klientiem sniegtu paziņojumu, līdzīgos laikos paaugstināt tarifus un kas pamatots ar Eiropas Savienības regulu, Konkurences padome pašlaik veic apstākļu noskaidrošanu. Pēc informācijas iegūšanas iestāde vērtēs, vai ir pamats formālās procedūras uzsākšanai par iespējamu Konkurences likuma pārkāpumu," skaidroja Spička.

"Vienlaikus Konkurences padome vērš uzmanību, ka tirgus apstākļos uzņēmumiem nav aizliegts paaugstināt cenas par pakalpojumiem, savukārt patērētājiem – izvēlēties sev piemērotāko pakalpojumu sniedzēju. Tajā pašā laikā ir būtiski, lai uzņēmumi, īstenojot izmaiņas savā cenu politikā, to darītu individuāli un nesaskaņojot ar konkurentiem," rezumēja Spička.

Jau vēstīts, ka pagājušonedēļ un šonedēļ krietni lielu ažiotāžu izraisījis "Bite" un "Tele2" vēstītais, ka no 1. jūnija cenas pieaugs minēto operatoru tarifiem. Paši operatoru pārstāvji neoficiālās sarunās skaidro, ka tas nemaz nav cenu pieaugums, bet esošā piedāvājuma izmaiņas, palielinot piedāvātos pakalpojumus. Tiesa gan, klientiem, kuriem jau ir noslēgti līgumi, nebūs iespēja palikt pie vecajiem tarifiem, kas arī izraisījis pamatīgu sašutumu soctīklos.

Tikmēr LMT cenu paaugstinājums atsevišķiem tarifiem spēkā stājās šī gada 1. maijā.

EP deputāts Krišjānis Kariņš, kurš bija par viesabonēšanas tarifu atcelšanas regulas atbildīgās EP komitejas pārstāvis, iepriekš sarunā ar "Delfi" sacīja, ka 15. jūnija izmaiņas īsti nevar būt par iemeslu tam, lai operatori celtu cenas, kā arī norādīja – ja to dara visi konkurenti vienlaicīgi, tad jautājums ir par regulatora uzraudzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!