Latvijas Reģionu apvienība (LRA) ar iesniegumu ir vērsusies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ar lūgumu neizsludināt un Saeimai otrreizējai caurlūkošanai nosūtīt grozījumus likumā par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās (SEZ), portālu "Delfi" informēja LRA.

LRA ieskatā likumprojekts pašreizējā redakcijā ļauj pašvaldībām pieņemt subjektīvus lēmumus par nodokļu atlaižu piemērošanu uzņēmumiem, kuri darbojas brīvostās vai SEZ, kas var degradēt uzņēmējdarbības vidi, godīgu konkurenci un apdraudēt investīciju piesaisti.

"Saeimas atbalstītie likumprojekta priekšlikumi būtiski maina esošo valsts atbalsta sistēmu – proti, tagad likums pieļauj pašvaldībām to saistošajos noteikumos paredzēt šobrīd nekonkretizētus kritērijus, atbilstoši kuriem tās būs tiesīgas samazināt piešķiramo nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi vienam vai otram brīvostā vai speciālajā ekonomiskajā zonā strādājošam uzņēmumam," uzsvēra LRA Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš.

"Tā kā šie kritēriji ir absolūti neskaidri, tie rada nelabvēlīgu uzņēmējdarbības vidi. Turklāt konkrētās likumprojekta normas nemaz nav apspriestas un saskaņotas ar profesionālajām, uzņēmēju intereses aizstāvošajām organizācijām," skaidroja Liepiņš.

Turklāt, atsaucoties uz Ārvalstu investoru padomes Latvijā vēstuli Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, LRA skaidro, ka likumprojekta priekšlikumi maina esošo valsts atbalsta sistēmu pēc būtības, nevis kā norādīts likumprojekta anotācijā – tikai ieviešot tehniska rakstura izmaiņas.

Minētie grozījumi var būtiski ietekmēt arī valsts budžeta ieņēmumus, vērš uzmanību LRA.

Minētos grozījumus Saeima ceturtdien, 16. jūnijā, atbalstīja galīgajā lasījumā. Par grozījumiem balsoja 60 deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!