Foto: AFP/Scanpix

Lai saudzētu godīgos uzņēmējus, Eiropas Komisija (EK) sākusi esošās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) sistēmas reformu, un nākotnē plānota vienota Eiropas Savienības (ES) PVN zona, svētdien vēsta LTV raidījums "de facto".

Pārmaiņas, visticamāk, varētu sākties ne agrāk kā pēc trim gadiem, vēsta raidījums.

Esošo PVN sistēmu Eiropas Savienība ieviesa 1993. gadā.

"Eiropas Komisija uzskata, ka šī sistēma ir vilinoša krāpniekiem, bet apgrūtinoša godīgiem nodokļu maksātājiem, tāpēc viņi piedāvā maiņu uz galējo PVN režīmu – uzreiz piemērot nodokli, tad zudīs šis bonuss 0 % likmes piemērošana, un nebūs iespējama šī vēlme tādā veidā nemaksāt," raidījumam paudusi Finanšu ministrijas Netiešo nodokļu departamenta direktore Solvita Āmere Pilka, uzsverot, ka tas gan var neatrisināt citas lietas, kas var parādīties arī jaunajā sistēmā, taču krāpniecības risks samazināsies.

Eiropas Komisija arī norāda, ka esošā PVN sistēma ir ne tikai 23 gadu garumā iestrēdzis pagaidu modelis, bet arī novecojusi un nepiemērota digitālajai ekonomikai. Pēc ekspertu ieskatiem – godīgiem nodokļu maksātājiem dzīve kļūtu vienkāršāka, bet krāpniekiem – mazāk iespēju. Un iespējams – arī mazāk šaubu un spekulāciju ap nodokļu dienestu veiktajām pārbaudēm, vēsta raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!