Foto: Publicitātes foto

2013.gadā Latgales uzņēmumu kopējā peļņa veidojusi 31,477 miljonus eiro, izpētījusi SIA "Lursoft".

"Lursoft" izpētījis, ka īpaši veiksmīgs Latgales uzņēmumiem bijis 2012.gads, kad to kopējā peļņa palielinājusies par 57,22%, sasniedzot 66,03 miljonus eiro. Tiesa, pēc veiksmīgā 2012.gada kāpuma sekojis tikpat straujš kritums pērn, kad Latgales uzņēmumi kopumā guvuši 27,98 miljonu eiro zaudējumus.

Lielāko daļu no reģiona uzņēmuma zaudējumu kopapjoma veido SIA "LatRosTrans", kas 2013.gadu, neskatoties uz bruto peļņu, noslēdzis ar 59,46 miljonu eiro zaudējumiem pēc nodokļu nomaksas. Kā skaidro uzņēmuma vadība, zaudējumu rašanos ietekmējis viens no nozīmīgākajiem uzņēmuma vadības lēmumiem, kura rezultātā tika atzīti ievērojami zaudējumi no vērtības samazinājuma atbilstoši uzņēmuma grāmatvedības politikai.

Neskaitot ievērojamos "LatRosTrans" zaudējumus aizvadītajā gadā, pērn Latgales uzņēmumu kopējā peļņa veidojusi 31,477 miljonus eiro.

"Lursoft" aprēķini liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā Latgales uzņēmumi strādājuši ar neitrālu rezultātu, kamēr valstī vidēji strādāts ar zaudējumiem.

Pētījumā secināts, ka starp pieciem lielākajiem reģiona uzņēmumiem peļņas ziņā 2013.gadā ierindojušies ražotāji. Lielāko peļņu reģionā aizvadītajā gadā uzrādījis "Latvijas Finierim" piederošais RSEZ SIA "Verems", kura peļņa pagājušajā gadā sasniegusi 2,75 miljonus eiro, savukārt ar 2,2 miljonu eiro peļņu otrajā vietā ierindojies SIA "Z-Light", kura peļņa gada laikā pieaugusi par 23,36%.

Optisko šķiedru, to izstrādājumu un metāla detaļu ražotājs "Z-Light" savā vadības ziņojumā norāda, ka pagājušajā gadā ievērojami pieaudzis uzņēmuma eksports uz ASV. Savukārt peļņas rādītājus īpaši ietekmējusi darba samaksas maiņa uzņēmumā, kā arī pasākumu komplekss, kas tika veikts, lai nodrošinātu darba ražīguma pieaugumu.

Ievērojamāko pieaugumu starp pieciem lielākajiem Latgales uzņēmumiem 2013.gadā uzrādījusi AS "Preiļu siers", kuras peļņa gada laikā palielinājusies par 130,96%, sasniedzot 1,95 miljonus eiro. Kā norāda uzņēmuma vadība, tas ir augstākais rādītājs visā uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē, piebilstot, ka visa 2013.gada garumā bija vērojams gan piena iepirkuma cenas, gan eksporta cenas pieaugums.

Latgales lielāko uzņēmumu piecinieku noslēdz SIA "Vlakon" ar 1,7 miljonu eiro peļņu un konditorejas izstrādājumu ražotājs SIA "Adugs", kas 2013.gadu pabeidzis ar 1,51 miljona eiro peļņu. "Adugs" vairāk nekā pusi no saražotās produkcijas realizē ārpus Latvijas, tostarp eksportē gan uz Lietuvu un Igauniju, gan Vāciju un citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!