Foto: Pixabay
Pērn Latvijas uzņēmumu apgrozījums, salīdzinot ar 2014. gadu ir palielinājies, bet pēc pēdējo gadu pozitīvās izaugsmes, atkal ir sākuši pieaugt zaudējumi, savukārt darbinieku skaits saglabājies nemainīgs, liecina "Lursoft" apkopotie rezultāti par Latvijā reģistrēto uzņēmumu finanšu rādītājiem 2015. gadā.

Pārskatu iesniegšana par aizvadīto gadu gan vēl turpinās uzņēmumiem, kuru bilances kopsumma pārsniedz 1,4 miljonus eiro, neto apgrozījums 3,4 miljonus eiro, bet vidējais darbinieku skaits 2015. gadā bijis vismaz 250, kā arī uzņēmumiem, kas ir koncerna mātes sabiedrības, kuras sagatavo konsolidēto gada pārskatu. Tām pārskati jāiesniedz līdz 31. jūlijam.

Aug gan vidējais, gan kopējais apgrozījums

Foto: Shutterstock

Populārākās uzņēmējdarbības nozares Latvijā pēdējos gados saglabājušās nemainīgas, pirmās vietas stabili ieņemot tirdzniecībai un nekustamo īpašumu jomai. Pēc "Lursoft" aprēķiniem, kas veikti, balstoties uz uzņēmumu, kuri jau iesnieguši pārskatus par saimniecisko darbību 2015. gadā, rādītājiem, 12% no visiem Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem darbojas mazumtirdzniecības (izņemot automobiļus un motociklus) nozarē.

Vienlīdz bieži Latvijā sastopami uzņēmumi, kuri savu darbību saistījuši ar vairumtirdzniecību vai nekustamo īpašumu operācijām (katra nozare veido attiecīgi 9% no visiem uzņēmumiem, kuri iesnieguši pārskatus par aizvadīto gadu).

Starp TOP 5 populārākajām uzņēmējdarbības nozarēm jāmin arī juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi, kā arī specializētie būvdarbi (attiecīgi 5%).

Pēdējie divi gadi iezīmējuši pozitīvu tendenci Latvijā reģistrēto uzņēmumu vidējā apgrozījuma dinamikā. Proti, ja laika posmā no 2011. līdz 2013. gadam katrs uzņēmums gada laikā apgrozījis nedaudz vairāk nekā 18 tūkstošus eiro, tad 2014. gadā piedzīvots 5,5% kāpums, rādītājam pārsniedzot 19 tūkstošu eiro atzīmi, savukārt pērn kāpums turpinājies.

"Lursoft" aprēķini liecina, ka 2015. gadā katrs uzņēmums apgrozījis vidēji 21,7 tūkstošus eiro, kas ir par 13% vairāk nekā gadu iepriekš.

Vērtējot, kā šo gadu laikā mainījies Latvijā reģistrēto uzņēmumu kopējais apgrozījums, jānorāda, ka tas no 2011. gada līdz 2014. gadam audzis par 14,7%, kamēr vidējā rādītāja pieaugums attiecīgajā periodā veidojis 5,7%.

Tiesa, par to, vai izaugsme būs turpinājusies arī pagājušajā gadā, vēl pāragri spriest, jo savus pārskatus par 2015. gadu turpina iesniegt lielākie uzņēmumi, līdz ar to rādītājs vēl būtiski mainīsies. Pēc "Lursoft" jaunākajiem datiem, 98,5 tūkstoši gada pārskatus iesniegušo uzņēmumu 2015. gadā kopumā apgrozījuši 35,6 miljardus eiro.

Strādā ar zaudējumiem

Foto: Shutterstock

Lai gan kopš 2011. gada uzņēmumu kopējā peļņa ik gadu uzrādījusi augošu tendenci (2009. un 2010. gadā strādāts ar zaudējumiem), vidējie rādītāji ar tik pozitīvu tendenci neiepriecina.

"Lursoft" aprēķini parāda, ka, piemēram, 2011. gadā katrs uzņēmums strādājis ar vidēji 4 eiro lieliem zaudējumiem, bet turpmākajos trijos gados rezultāts nedaudz uzlabojies un strādāts bez zaudējumiem, t.i., finanšu gadi noslēgti ar 0 eiro peļņu. Pirmie rezultāti par uzņēmumu rādītājiem 2015. gadā gan vairs nav tik pozitīvi un, pretēji viedoklim, ka uzņēmumu vidējā peļņa varētu pieaugt, pērn strādāts ar zaudējumiem.

"Lursoft" pētījums atklāj, ka pagājušajā gadā vidējie zaudējumi vienam uzņēmumam sasnieguši 38 eiro. Lai arī gada pārskatu iesniegšanas process vēl turpinās, ļoti ticama ir varbūtība, ka vidējais peļņas/zaudējumu rādītājs 2015. gadā nepārkāps 0 eiro atzīmi un saglabāsies ar mīnusa zīmi, pārliecināti eksperti.

Vidējais darbinieku skaits - nemainīgs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan vidējais darbinieku skaits uzņēmumos pēdējos gados saglabājies nemainīgs - katrs uzņēmums nodarbina vidēji divus strādājošos, kopējais rādītājs uzrādījis augšupejošu tendenci.

"Lursoft" aprēķini parāda, ka no 2011. gada līdz 2014. gadam Latvijā reģistrētajos uzņēmumos kopējais strādājošo skaits palielinājies par 11,9%, 2014. gadā tam sasniedzot 712,4 tūkstošus darbinieku.

Uzņēmumu, kuri jau iesnieguši pārskatus par 2015. gadu, dati rāda, ka pagājušajā gadā tie ar darba vietām nodrošinājuši 576,5 tūkstošus darbinieku. Tiesa, ņemot vērā, ka gada pārskatu iesniegšanas process vēl turpinās, prognozējams, ka kopējais rādītājs varētu arī pērn turpināt iepriekšējo gadu izaugsmi. Tā, piemēram, vēl nav pieejami dati par SIA "Maxima Latvija" 2015. gada rādītājiem, taču, ņemot vērā, ka iepriekšējos gados uzņēmumā strādājošo skaits audzis, paredzams, ka arī pērn tas būs pārsniedzis 2014. gadā norādītos 8,5 tūkstošus darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!