Foto: Shutterstock
Mainoties automobiļu atmuitošanas noteikumiem Ukrainā, kas nodrošina tās iedzīvotājiem iespēju internetā iegādāties automašīnas no Eiropas, pērn no Latvijas ievesti 20 000 automašīnu, informēja Igaunijas autotirdzniecības mājaslapas "Auto.Ria.com" pārstāvji.

Savukārt no Baltijas valstīm Ukrainā kopš minēto noteikumu maiņas ievesti vairāk nekā 60 000 automašīnu.

"Auto.Ria.com" valdes loceklis Nikolajs Zlotņickis norādīja, ka Ukrainas valdība automašīnu atmuitošanas noteikumus mīkstināja 2016. gadā, tādējādi pazeminot akcīzes nodokli. "Tas tiek aprēķināts katram auto individuāli, un, ja ir ievērotas visas prasības, atmuitošana var izmaksāt pat par vairākiem tūkstošiem eiro mazāk," uzsvēra Zlotņickis.

Tāpat viņš atzīmēja, ka minētajā jomā ir trīs prasības - atmuitošanas atlaide ir spēkā automašīnām, kas ražotas pēc 2016.gada 1.janvāra, un kas atbilst "Euro-5" standartiem; viens ukrainis gadā ar atvieglotiem noteikumiem drīkst atmuitot vienu mašīnu; pārdot transportlīdzekli tālāk drīkst tikai gadu pēc tā iegādes.

"Piemēram, ja ukrainis vēlas nopirkt 2012. gada "Škoda Octavia" savā valstī, tad, pēc "Auto.Ria.com" datiem, viņam kontā ir nepieciešami ne mazāk kā 11 000 - 12 000 eiro. Savukārt Latvijā, balstoties uz portāla "auto24.lv" sludinājumiem, tāda mašīna maksā 6000-7000 tūkstošus eiro. Pēc tās atvešanas uz Ukrainu un atmuitošanas, šim cilvēkam auto no Eiropas izmaksās 8999 eiro – tātad tiks ieekonomēti vairāki tūkstoši eiro. Rezultātā no Latvijas Ukrainā ir nogādāti desmitiem tūkstoši transportlīdzekļu," skaidroja "Auto.Ria.com" valdes loceklis.

Viņš norādīja, ka automobiļu atmuitošanas noteikumu mīkstināšana ir izdevīga gan Ukrainai, gan Latvijai, jo latvieši realizē auto un pelna uz to pārdošanas rēķina, turpretī ukraiņi iegūst kvalitatīvus spēkratus lētāk, nekā varētu nopirkt savā valstī. "Pat ierēķinot visus iegādes tēriņus Latvijā, atvešanu, dokumentu noformēšanu un reģistrēšanu Ukrainā, gala summa vienalga iznāk ievērojami mazāka," sacīja Zlotņickis.

Pēc viņa teiktā, statistikas dati liecina, ka Latvijā uz 1000 cilvēkiem ir 345 mašīnas. Savukārt Ukrainā minētais rādītājs uz 1000 iedzīvotājiem ir 202 auto. Turklāt Ukrainā dzīvo aptuveni 45 miljoni, bet Latvijā – 1,9 miljoni cilvēku. "Ukraiņi tiecas sasniegt tādu pašu dzīves līmeni kā Baltijas valstīs. Viņi tāpat vēlas braukt ar labām Eiropas mašīnām, un šādu cilvēku skaits pieaug ar katru dienu, un tas arī turpinās palielināties – to apliecina statistika," uzsvēra "Auto.Ria.com" valdes loceklis.

Viņš sacīja, ka atbilstoši Ukrainas Valsts Fiskālā dienesta datiem, pērn ukraiņi no Baltijas valstīm vien ir ieveduši 64 566 automobiļus, un aptuveni 20 000 no tiem ir nākuši no Latvijas. "Ja sarakstam pievieno arī Poliju un citas Eiropas valstis, tad kopējais Ukrainā ievesto transportlīdzekļu skaits pērn bija 2,78 miljoni," uzsvēra Zlotņickis.

"Auto.Ria.com" ir Igaunijas lielākā autotirdzniecības mājaslapa, kas sniedz autotirdzniecības pakalpojumus Ukrainas tirgū. "Auto.Ria.com" ietilpst Igaunijas uzņēmuma "Ria.com" grupā, kurā ietverts arī nekustamā īpašuma portāls "Dom.Ria.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!