Foto: DELFI

Lai arī sākotnēji tika rosināts atlikt amatpersonu deklarāciju iesniegšanas termiņu visiem maksātnespējas administratoriem, Saeima lēma atlikt šo termiņu tikai tiem administratoriem, kuri ir advokāti.

Saskaņā ar Saeimas lemto administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, valsts amatpersonas deklarācijas, kuras iesniedz, stājoties amatā, būs jāiesniedz no šā gada 1. septembra. Šādu priekšlikumu bija iesniedzis tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA).

Savukārt pārējiem administratoriem deklarācijas jāiesniedz jau no šā gada sākuma.

Vairāki deputāti gan norādīja, ka 1. septembris ir pārāk īss termiņš, turklāt jāņem vērā, ka Satversmes tiesa saistībā ar administratoru deklarācijām izskata vairākas lietas.

Saeima grozījumiem likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" piešķīra steidzamību, un ceturtdienas sēdē izskatīja tos abos lasījumos.

Atbildīgā Saeimas komisija iepriekš rosināja noteikt, ka visiem maksātnespējas administratoriem, tostarp arī tiem, kuri ir advokāti, valsts amatpersonas deklarācija, stājoties amatā, būs jāiesniedz, sākot ar 2017. gada 1. janvāri.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (S) iepriekš skaidroja, ka šis plānots kā pagaidu regulējums, lai Saeima tālāk varētu sagatavot un pieņemt grozījumus likumā par visiem maksātnespējas administratoriem, ņemot vērā Satversmes tiesas nolēmumus lietās, kas ierosinātas saistībā ar profesionālās darbības garantijām advokātiem.

Grozījumi paredzēja papildināt interešu konflikta novēršanas likuma pārejas noteikumus, nosakot, ka maksātnespējas administratoriem valsts amatpersonas deklarācijas, stājoties amatā, būs jāiesniedz no 2017. gada.

Likuma izmaiņas arī paredzēja, ka līdz šī gada 1. februārim iesniegtās deklarācijas Valsts ieņēmumu dienestam (VID) no elektroniskās deklarēšanas sistēmas būs jādzēš, jo, ņemot vērā deklarāciju iesniegšanas termiņa atlikšanu, nav pamata turpināt to apstrādi.

VID pašlaik ir ziņas par četrām iesniegtām deklarācijām.

Likuma grozījumi, izpildot Valsts pārvaldes komisijas doto uzdevumu, tika sagatavoti Tieslietu ministrijā, ņemot vērā, ka pašlaik nav skaidrs regulējums par maksātnespējas administratoru, tostarp advokātu, kuri vienlaikus ir arī maksātnespējas administratori, pienākumu iesniegt valsts amatpersonas deklarāciju un tajā norādāmo ziņu apjomu.

Plānots, ka likuma pārejas noteikumi par deklarāciju iesniegšanas termiņa atlikšanu stāsies spēkā nākamajā dienā pēc likuma izsludināšanas.

Jau vēstīts, ka valsts amatpersonas statusa noteikšana maksātnespējas procesa administratoriem neatbilst Satversmei, spriedumā secinājusi Satversmes tiesa (ST).

ST vērtējumā, apstrīdētās normas, ciktāl tās nenodrošina administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, profesionālās darbības garantijas izvēlētās nodarbošanās saglabāšanai, neatbilst samērīguma principam.

Tāpat ziņots, ka šā gada 1.janvārī stājas spēkā likuma grozījumi, kas nosaka, ka maksātnespējas administrators ir valsts amatpersona. Līdz ar to uz šajā likumā noteiktajām valsts amatpersonām, tostarp maksātnespējas procesa administratoriem, attiecas valsts amatpersonām noteiktie ierobežojumi, aizliegumi un pienākumi, tostarp valsts amatpersonu deklarācijas iesniegšanas pienākums, kā arī atbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!