Foto: F64

Maksātnespējas administratori valsts amatpersonām tiks pielīdzināti no 2016.gada 1.janvāra, kas ir pusgadu vēlāk, nekā plānots līdz šim, ceturtdien lēma Saeima.

Galīgajā lasījumā atbalstītie likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" grozījumi paredz, ka izmaiņas stāsies spēkā no 2016.gada, nevis 2015.gada 1.jūlija.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) iepriekš aicināja Saeimas deputātus neatlikt maksātnespējas administratoru profesijas reformu.

Atliekot izmaiņas, maksātnespējas administratoriem arī turpmāk netiks attiecināti ierobežojumi un aizliegumi, kas veicinātu maksātnespējas administratoru darbības atklātumu, neitralitāti, sabiedrības uzticēšanos viņu darbībai, kā arī būtiski novērstu negodprātīgas rīcības riskus. Piemēram, ierobežojumi saņemt labumus un gūt ienākumus, tostarp no ārzonās esošiem uzņēmumiem, skaidroja ministrs.

"Sabiedrībai joprojām nebūs pārliecības, ka maksātnespējas administrators nav personiski vai mantiski ieinteresēts un ir objektīvs pienākumu izpildē," uzsvēra Rasnačs.

Jau vēstīts, ka Zvērinātu advokātu padomes ieskatā norma valsts amatpersonas statusa piemērošanai maksātnespējas administratoriem aizvien nav sagatavota, bet Tieslietu ministrija (TM) izliekas neredzam kārtējo juridisko brāķi.

Sākotnēji grozījumi Maksātnespējas likumā paredzēja, ka maksātnespējas administratori no 2015.gada 1.janvāra tiks pielīdzināti valsts amatpersonām. Vēlāk izmaiņas tika atliktas līdz 1.jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!