Foto: Shutterstock

Maksātnespējas likuma grozījumi, kas paredzēja pielīdzināt maksātnespējas administratorus valsts amatpersonām, stāsies spēkā nedaudz vēlāk – 2015.gada 1.martā, nevis 1.janvārī.

Tā otrdien lēma valdība. Šajā likumā iekļauta arī norma par tā dēvēto nolikto atslēgu principu kā obligātu.

Lai arī sākotnēji bija paredzēts, ka Maksātnespējas likuma grozījumi stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī, likuma spēkā stāšanās atlikta līdz martam trūkstošo Civilprocesa likuma grozījumu dēļ. Proti, Civilprocesa likumā jāiekļauj normas, kas atbilst Maksātnespējas likuma grozījumiem, kā arī normas, kas novērš praksē konstatētas problēmas.

"Tā kā šobrīd Civilprocesa likumā šādu normu nav un nav iespējams nodrošināt, ka tās stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī, nepieciešams atlikt likuma spēkā stāšanos," skaidro Tieslietu ministrija.

Pieņemot Civilprocesa likuma grozījumus janvārī, februārī Saeimā varētu novērst haosu, kas varētu rasties no 1.janvāra maksātnespējas jautājumos un hipotekārās kreditēšanas jomā, teica tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA).

Grozījumi Maksātnespējas likumā paredzēja, ka maksātnespējas administratori no 2015.gada 1.janvāra tiks pielīdzināti valsts amatpersonām. Tāpat likuma grozījumi vienkāršo privātpersonu maksātnespējas procesu, piemēram, samazinot parādsaistību sliekšņus, lai privātpersonas varētu iziet maksātnespējas procesu, no līdzšinējiem 7114 eiro līdz 5000 eiro attiecībā uz parādiem, kas jau jāsamaksā, savukārt no līdzšinējiem 14 228 eiro līdz 10 000 eiro attiecībā uz parādiem, kas iestāsies gada laikā. Tiks ieviests arī nolikto atslēgu princips mantai, kas kalpojusi kā nodrošinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!