Foto: Publicitātes foto
Pēdējos gados ir izdevies līdzsvarot medicīnas tūristu skaitu no Austrumiem, intervijā sacīja medicīnas klīniku alianses "Baltic Care" valdes loceklis un "Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds.

Runājot par valstīm, no kurām nāk Latvijas medicīnas tūrisma pakalpojumu patērētāji, Rēvalds atzīmēja, ka medicīnas tūristi uz Latviju brauc no Krievijas un citām bijušās PSRS valstīm, un rietumiem - Skandināvijas, Lielbritānijas, Vācijas, Baltijas kaimiņvalstīm. "Mums pat brauc pacienti no ASV. Abām šīm grupām motivācija gan atšķiras," piebilda Rēvalds.

"Pacientiem no Austrumiem mēs nedaudz jau esam Rietumi. Pat ar visām mūsu ķibelēm mēs spējam nodrošināt labāku veselības aprūpes līmeni nekā daudzās viņu valstīs un mēs esam tuvāk. Tomēr, ja runājam par šo pacientu grupu, mēs redzam, ka medicīnas pakalpojumu eksporta jomā pašlaik ļoti liels progress ir Baltkrievijā un viņi jau piesaista daudz pacientu no Krievijas un Ukrainas. Ļoti lieli līdzekļi tiek ieguldīti klīnikās Azerbaidžānā. Vēl gan tur pārsvarā strādā ārzemnieki, bet ilgtermiņā atbilstoša izglītība būs arī viņu pašu ārstiem. Tāpat ļoti lielu ekspansiju pašlaik veic turki. Kvalitāte gan tur mēdz būt ļoti svārstīga, bet medicīnas tūrismam ir milzīgs valsts atbalsts un sinerģija ar aviokompāniju "Turkish airlines". Vienlaikus šajā jomā arī mums joprojām ir ļoti lielas iespējas," klāstīja Rēvalds.

Tostarp viņš pastāstīja, ka Latvijas medicīna ir konkurētspējīga diagnostiskā, fleboloģijā, kā arī estētiskajā medicīnā un dermatoloģijā. "Ja sākam ar "Veselības centru 4", tad mums ir ļoti laba un augsta līmeņa diagnostika. Mūsu tehniskā jauda šajā jomā pat ir daudz lielāka nekā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā. Otra lieta ir fleboloģija, kur ir ieviestas visas modernās ārstēšanas metodes. Trešais ir estētiskā medicīna un dermatoloģija," klāstīja Rēvalds.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka medicīnas tūrismā dermatoloģijā gan ir ierobežojumi, jo dermatoloģisko slimību ārstēšanā ir vajadzīgi vairākkārtēji ārstu apmeklējumi. "To var atļauties tikai skandināvi, briti un citi, ar kuru zemēm mums ir ļoti laba un lēta aviosatiksme," piebilda Rēvalds.

Uzsverot citu klīniku sniegtos pakalpojumus, Rēvalds atzīmēja, ka, pateicoties "Orto klīnikai", Latvija patlaban ļoti veiksmīgi var pārdot ortopēdijas pakalpojumus. "Tā ir slimnīca, kura ir izveidota atbilstoši vislabākajiem standartiem, un tur strādā Latvijas labākie ortopēdi un traumatologi. Turklāt šiem pakalpojumiem ir ļoti liela pievienotā vērtība. Tāpat Latvijā ir vairākas labas acu klīnikas. Pati pirmā, kura izgāja starptautiskā tirgū, bija stomatoloģija ar visām tās apakšnozarēm un arī tagad Latvija šajā jomā ir ļoti aktīva," klāstīja Rēvalds.

Tāpat viņš minēja, ka Latvijā ir arī vairākas ļoti labas neauglības ārstēšanas klīnikas. "Siguldas un Jūrmalas slimnīcas ļoti veiksmīgi specializējas uz dzemdībām ārzemēs un uz svara samazināšanas operācijām," teica Rēvalds.

Viņš piebilda, ka, pārāk sevi nereklamējot, Latvijā darbojas arī narkomānijas rehabilitācijas centri. "Tas ir ļoti tipisks medicīnas tūrisma pakalpojums, jo, lai narkomānu sekmīgi varētu ārstēt, viņš no sākuma ir jādabū ārā no savas vides. Tādēļ ārstēšanās citās zemēs ir ļoti izplatīta un papildu tas nodrošina konfidencialitāti," sacīja Rēvalds.

Tostarp viņš atzīmēja, ka ļoti liels potenciāls medicīnas tūrismā būtu Latvijas lielajām universitāšu slimnīcām. "Diemžēl, reāli šajā jomā darbojas tikai Bērnu klīniskā universitātes slimnīca. Viņi pat pēc labākajiem privāto medicīnas iestāžu paraugiem ir ieviesuši īpašus darbiniekus, kuri rūpējas par šiem pacientiem no ārvalstīm un palīdz viņiem," klāstīja medicīnas iestāžu alianses "Baltic Care" valdes loceklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!