Foto: F64
Vairāki nopietni investori ir izrādījuši interesi gan par "labo", gan "slikto" "Parex bankas" daļu, tāpēc ir pamats būt optimistiem un valsts var cerēt atgūt vismaz lielāko daļu no bankā ieguldītajiem līdzekļiem, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

Viņš netieši apstiprināja jau iepriekš medijos izskanējušās ziņas par to, ka interesi par "Parex" ir izrādījusi Ziemeļvalstu banka "Nordea", kāds britu investors un ASV riska investīciju kompānija. "Es varu apstiprināt, ka ir interese un saņemti piedāvājumi no vairākiem nopietniem investoriem," sacīja Melngailis.

Viņaprāt, izvēloties pareizo piedāvājumu un pārdošanas laiku, valstij varētu izdoties atgūt visus vai vismaz lielāko daļu "Parex" ieguldīto līdzekļu.

Tomēr Melngailis prognozēja, ka "Parex" restrukturizāciju neizdosies pabeigt līdz 1.jūnijam, kā plānoties iepriekš. Tas saistīts ar nepieciešamību saņemt saskaņojumu no Eiropas Komisijai, kurai "varētu būt savs viedoklis", bet šis process, Melngaiļa ieskatā, varētu nenotikt ātri. Viņš norādīja, ka Lielbritānijas bankai, kas savulaik izvēlējusies līdzīgu ceļu kā "Parex" , savulaik saskaņojuma saņemšana no EK prasījusi sešus mēnešus. "Parex" cerot to iegūt trīs mēnešos.

Melngailis uzsvēra, ka "Parex" klientiem bankas sadalīšana nekādas izmaiņas neradīs. Vienīgie, kurus tas varētu skart, ir sindicēto kredītu turētāji, kuriem, viņaprāt, nebūs iespējas atgūt savus ieguldījumus pirms tos atgūs valsts.

Tomēr Melngailis atkārtoti uzsvēra, ka tas, viņaprāt, nevarētu izraisīt tiesas procesus, ar ko piedraud bankas bijušies akcionāri Valērijs Kargins un Vitālijs Krasovickis. Tiesvedībai nebūšot pamata, jo gan "jaunā", gan vecā banka pēc sadalīšanas pildīs savas saistības. To apliecinājuši ar valdības juridiskie konsultanti un starptautiskais konsultants "Nomura International".

Jau vēstīts, ka valdība no diviem starptautisko konsultantu piedāvātajiem "Parex" restrukturizācijas variantiem izvēlējās to, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu jaunā uzņēmumā. Šis plāns vēl jāapstiprina Eiropas Komisijā.

Ar starptautisko konsultantu "Nomura" noslēgts līgums par "Parex" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex bankas" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!