Pēc pašreizējām prognozēm "Parex banka" jaunus līdzekļus šogad no valsts neprasīs, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja bankas vadītājs Nils Melngailis.
Melngailis pauda prieku, par Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) ienākšanu "Parex bankā", to nodēvējot par vienu no retajām labajām ziņām Latvijas ekonomikā kopš krīzes sākšanās. Pēc bankas vadītāja vārdiem, ERAB ienākšana stabilizēs banku, ļaus atgūt ieguldītājus un sākt atdot valsts ieguldījumus. Tas varētu notikt gada laikā.

Runājot par nosacījumiem, uz kādiem ERAB ienāk "Parex bankā", Melngailis stāstīja, ka Latvijas puses intereses bija, lai ERAB ienāk pēc iespējas ātrāk, tāpēc arī paredzētas valsts garantijas ERAB ieguldījumiem. Bankas vadītājs netieši apliecināja, ka ir paredzēts nosacījums, ka bankas īpašnieki nemainās tuvākos trīs gadus. Tas norādot, ka ERAB ir stratēģisks investors, kas ienāk uz vairākiem gadiem un nekādā ziņā nav spekulanti.

Kopumā nosacījumus ERAB ienākšanai "Parex bankā" Melngailis uzskata par saprātīgiem. Viņš nedomā, ka ERAB, izmantojot tai paredzētās veto tiesības, piemēram, varētu kavēt bankas tālāku pārdošanu, ja valstij parādītos izdevīgs piedāvājums.

Melngailis apgalvoja, ka vairāki investori esot interesējušies par banku, tomēr kopējā finanšu tirgus situācija pasaulē ir tik slikta, ka pagaidām nekādas vienošanās nav panāktas. Bankas vadītājs domā, ka daudzi investori gaidīja ERAB ienākšanu "Parex bankā" un tagad varētu vēlēties ienākt bankā kā trešā puse.

Taujāts, kad varētu tikt atcelti ierobežojumi "Parex bankas" darbībai, Melngailis skaidroja, ka vispirms ir jāpabeidz darbs pie bankas jaunās stratēģijas, jāapstiprina gada pārskats u.tml., pēc kuru izpildīšanas šovasar ierobežojumi varētu tikt atcelti.

Melngailis īpaši uzsvēra bankas jaunās stratēģijas izstrādi. Tās ietvaros banka kļūšot klientiem atvērtāka, tostarp kreditēšanā, ko banka varētu atsākt šovasar. Stratēģijas ietvaros ir iespējams, ka bankai mainīsies nosaukums.

Bankas vadītājs cer, ka ekonomiskā aktivitāte Latvijā "kaut cik" varētu atsākties vasaras beigās vai rudenī. Pašlaik jautājums uzņēmējiem pārsvarā ir, kā izdzīvot līdz brīdim, kad atsāksies ekonomikas augšupeja, un banka šajā jomā centīšoties piedāvāt atbilstošus finanšu pakalpojumus.

Savukārt taujāts, kā viņš rīkosies, ja valstij piederošajā "Parex bankā" līdzīgi kā citos valsts uzņēmumos tiks samazināts atalgojums un vai šādos apstākļos viņš nevarētu pamest bankas vadītāja posteni, Melngailis apelēja, ka banka strādā starptautiskā tirgū, kur ir sīva konkurence par darbiniekiem, tomēr viņš esot gatavs, ka varētu palielināties algas mainīgā daļa, kas būtu piesaistīta konkrētiem sasniegtiem darba rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!