Foto: LETA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) kategoriski iebilst pret Saeimas deputātes Elīnas Siliņas virzīto un Budžeta un finanšu komisijas vadītāja Jāņa Reira atbalstīto priekšlikumu mikrouzņēmumu nodokļa likmi 2015.gada paaugstināt no 9% līdz 15%, teikts kameras paziņojumā medijiem.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš norāda, ka šis "priekšlikums ir katastrofa mazajam biznesam Latvijā". "Mikrouzņēmumu kā uzņēmējdarbības formas izveide ir mazinājusi "ēnu" ekonomiku Latvijā un legalizējusi desmitiem miljonu latu, kas šobrīd kā mikrouzņēmumu darbinieku atalgojums silda iekšējo tirgu - tas ir fakts," vērš uzmanību Endziņš, akcentējot, ka mikrouzņēmumu nodokļa paaugstināšana daļu sīkbiznesa aizdzīs atpakaļ "ēnu" sektorā un mazinās jaunu biznesa ideju pārtapšanu mikrouzņēmumos.

"Izveidotā mikrouzņēmumu nodokļa sistēma pielīdzināma bērnu un jaunatnes sporta skolām - likvidējot jaunatnes sportu, ir bezcerīgi cerēt uz labu sabiedrības veselību un augstiem sasniegumiem profesionālajā sportā. Ja nepārdomāti tiks pacelts nodoklis mazajam biznesam, nav ko cerēt uz Latvijas "Skype" un vidēja, liela mēroga nodokļu maksātāju pieaugumu," norāda LTRK vadītājs.

"Tā vietā, lai izstrādātu priekšlikumus Nacionālā Attīstības plāna vadmotīva "ekonomikas izrāviens" panākšanai Latvijas tautsaimniecībā, deputāti nāk klajā ar iniciatīvām, kas atkal iedragā uzņēmējos vāro "tiesiskās paļāvības" principu un ir apgriezti proporcionālās valsts definētajam ekonomikas izrāviena mērķim,"  pauž Endziņš.

"Nosakot salīdzinoši zemu un sīkbiznesam draudzīgu nodokļa likmi, tika iedots "burkāns" "ēnu" ekonomikā strādājošajiem uzņēmējiem, un "burkāna", ne "pātagas" stimuli uzņēmējdarbībā strādā vislabāk," uzsver  Endziņš, atzīmējot, ka ieguvējs no šī soļa ir arī valsts budžets, kuru papildina stabili ieņēmumi no sīkbiznesa nodokļa. Valstij samaksātais nodoklis aug ar katru gadu. Jau šodien mikrouzņēmumi valstij ir samaksājuši vairāk nekā pagājušajā gadā kopā.

Uzņēmēji piedāvā diskutēt par tautsaimniecībai draudzīgākām mikrouzņēmuma nodokļa likmes izmaiņām, veicinot mikrouzņēmumu izveidi un izaugsmi, ko pirms aptuveni gada rosināja arī Saeimas deputāts Romāns Naudiņš. "Paaugstinoties uzņēmumu apgrozījumam, palielinot mikrouzņēmumos atļauto darbinieku skaitu no 5 līdz 9 un to atalgojuma slieksni, kā tas ir citviet Eiropas Savienībā, iespējams pakāpeniski celt arī mikrouzņēmumu nodokļa likmi, lai "apgriezienus" uzņēmis sīkbiznesa pārstāvis, pārejot uz vispārējo darbaspēka nodokļu likmi, ir veselīgs un dzīvotspējīgs, nevis saņem ledusaukstu dušu!" norāda  Endziņš.
Mikrouzņēmumu atbalsta pasākumu kopumu, pie kura darbs pēc LTRK iniciatīvas tika uzsākts jau 2009.gadā, izstrādājusi Ministru prezidenta Konsultatīvā padome, kurā darbojās arī LTRK. Konsultatīvā padome izstrādāja un apstiprināšanai Saeimā tika virzīts arī priekšlikums par īpašu, mikrouzņēmumiem piemērojamu nodokli.

Savukārt otrdien, 1.oktobrī, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē izskanēja priekšlikums mikrouzņēmumu nodokļu likmi no 9% līdz 15% pakāpeniski varētu palielināt, sākot no 2015.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!