Foto: LETA

Viesnīca, kuru Rīgā plāno būvēt tagadējā "Mildas tirdziņa" vietā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā 2 un Ernesta Birznieka-Upīša ielā 4, nedrīkstēs būt augstāka par septiņiem stāviem.

Tāpat uz katra no vēsturiskajiem zemesgabaliem būs jābūvē atsevišķas ēkas - pat tad, ja tās plānots izmantot saistītā veidā. Kā aģentūru LETA informēja Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Lineta Mikša, abi zemesgabali atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs" robežās un UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Rīgas vēsturiskā centra aizsardzības zonā. Savukārt vēsturiskos zemesgabalus nav atļauts apvienot, un uz tiem būvējamās ēkas, ja arī iecerēts tās izmantot saistītā veidā, ir būvējamas kā atsevišķas ēkas ar atšķirīgu arhitektūru un iespēju tās atdalīt kā tehniski, tā arī juridiski.

Mikša norādīja, ka abi zemesgabali saskaņā ar plānojumu un saistošajiem noteikumiem atrodas centra apbūves teritorijā, jaukta centra apbūves apakšzonā, kur viesnīcas būvniecība ir atļauta.

No apbūves veidošanas viedokļa zemesgabali atrodas perimetrālās apbūves teritorijā. Pieļaujamais maksimālais apbūves augstums - līdz ēkas galvenajai dzegai - nosakāms pēc ielas platuma. Konkrētajā situācijā tas drīkst sasniegt 21,3 metrus pie Elizabetes un Satekles ielas jeb sešus septiņus stāvus un aptuveni 16 metrus pie Ernesta Birznieka-Upīša ielas jeb četrus piecus stāvus. Zemesgabala dziļumā, ēku augstākajos punktos, būves augstums var sasniegt 24 metrus.

Zemesgabaliem noteikts maksimālais atļautais apbūves blīvums - 60%, kas nozīmē, ka daļa neapbūvētā zemesgabala būs jāizmanto pagalmiem un apstādījumiem.

Ernesta Birznieka-Upīša ielā 4 esošās ēkas (divas lielākās pēc apjoma) ir kultūrvēsturiski vērtīgas, un tās ir atļauts renovēt, restaurēt un rekonstruēt, bet tām nav pieļaujamas apjoma izmaiņas, kas pazemina ēkas kultūrvēsturisko vērtību un degradē pilsētvides ainavu skatos no publiskās ārtelpas. Savukārt pēc apjoma mazākajai ēkai teritorijā nav veikta kultūrvēsturiskā līmeņa noteikšana. Neliela daļa zemesgabala - ap 13 kvadrātmetru platībā - atrodas ielu teritorijā, Satekles ielas sarkano līniju robežās.

Domes Pilsētas attīstības departamentā norāda, ka minētajā vietā jau vairākas reizes ir notikuši atklāti arhitektūras konkursi par viesnīcas būvi, bet līdz šim šie projekti nav realizēti. 

Ir izsludināts arhitektūras projekta idejas konkurss viesnīcas jaunbūvei divās kārtās Ernesta Birznieka-Upīša ielā 2 un Ernesta Birznieka-Upīša ielā 4, Rīgā, tagadējā "Mildas tirdziņa" vietā, liecina informācija Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.

Konkursu izsludinājusi SIA "Jumāras īpašums". Kopējais prēmiju fonds ir 5000 eiro. Darbu iesniegšanas termiņš ir 2015.gada 25.jūnijs.

"Jumāras īpašums" ir arī "Mildas tirdziņa" attīstītājs. "Jumāras īpašums" pieder Kiprā reģistrētajam uzņēmumam "Perlroy Investments Limited", bet uzņēmuma valdes locekļi ir Viesturs Kuļikovskis un Raimonds Plāte. Līdz 2011.gadam uzņēmuma valdes loceklis bija arī Jizhaku Rubanenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!