Foto: DELFI

Mobilā tīkla tālruņu numurus nav plānots pagarināt, piektdien Latvijas Radio sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāve Gundega Rutka.

Jau vēstīts, ka šobrīd lietošanā jau ir piešķirti 90% no pieejamajiem 10 miljoniem mobilo telefonu tīklu numuru.

SPRK paredzējis panākt efektīvāku esošo numuru izmantošanu un līdz šim neizmantoto numuru atgūšanu.

Pēc viņas teiktā, visneefektīvāk numurus izmanto mazie uzņēmumi un SPRK paredzējis, ka komersantiem sešu mēnešu laikā būs jāsāk izmantot vismaz 30% no piešķirtajiem numuriem. Ja tas netiks darīts, tad regulators lems par numerācijas lietošanas tiesību anulēšanu.

Šādā veidā plānots atgūt lielu daļu no neizmantotajiem numuriem.

Jau vēstīts, ka viena no galvenajām problēmām ir neefektīva ģeogrāfiskās un neģeogrāfiskās numerācijas resursu izmantošana.

Uzņēmumi ir vērsušies regulatorā ar lūgumu piešķirt numerāciju, taču šie numuri vēlāk netiek izmantoti. No 109 uzņēmumiem, kuriem ir piešķirtas tiesības lietot ierobežotos numerācijas resursus, tikai 53 jeb 49% tos faktiski izmanto. Savukārt no 49 kompānijām, kurām lietošanā piešķirti tieši mobilo telefonu tīkla numuri, tos izmanto tikai ceturtā daļa.

Prakse lūgt regulatoram piešķirt nepārdomāti lielu numuru skaitu ir arī redzama, analizējot piešķirto numuru izmantošanu, atzīst komisija. No lietošanā piešķirtajiem fiksētā tīkla numuriem neizmantoti ir 75% numuru, bet pārējos numerācijas veidos neizmantoti ir no 84% līdz 97% numuru.

Šādas prakses dēļ vairs nav iespējams piešķirt secīgus 100 000 mobilo telefonu numurs.

Numerācijas lietošanas tiesību neefektīvā izmantošana ir izskaidrojama ar to, ka Latvijā numerācijas resursi tiek piešķirti lietošanā bez maksas, izņemot īsos kodus, par kuriem ir jāmaksā. Tādēļ numerācijas resursu pieprasīšanā dominē kvantitātes princips, skaidro SPRK.

Regulators uzskata, ka šobrīd ieviest maksu par numerācijas lietošanu nebūtu lietderīgi, jo tad vidējās izmaksas par izsaukumu savienojuma minūti pieaugtu un tas arī atspoguļotos elektronisko sakaru pakalpojumu galalietotāju tarifos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!