Foto: Pixabay

Valdība otrdien atbalstīja Enerģētikas likuma grozījumus, kas, īstenojot dabasgāzes tirgus reformas otro, pēdējo posmu, paredz sadalīt AS "Latvijas gāze" (LG) divos uzņēmumos, portāls "Delfi" uzzināja valdības sēdē.

Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvātais modelis paredz LG sadalīt divos uzņēmumos - vienā uzņēmumā būtu nodalīts pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators, bet otrā - sadales un tirdzniecības sistēmas operators.

Atverot gāzes tirgu, iecerēts attīstīt konkurenci un samazināt gāzes cenu.

Pēc ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) teiktā, izstrādājot likuma grozījumus, nav ņemti vērā divi LG iebildumi - par jaunā uzņēmuma īpašumtiesību atsavināšanu un Inčukalna gāzes krātuves īpašumtiesībām.

LG pārstāve sēdē norādīja, ka ministrija interpretē LG iebildumus, un "mēs varam visus faktus pasniegt tā, kā pašiem izdevīgi". Viņa arī pārmeta EM maldināšanu, tostarp par privatizācijas nosacījumiem. Tāpat uzņēmums pārmet, ka par šī jautājuma iekļaušanu valdības sēdes darba kārtībā uzzinājis tikai otrdien, un vēstulē valdībā aicina atlikt tā izskatīšanu.

Savukārt Reizniece-Ozola uzsvēra, ka LG aizstāv savas intereses, taču valdībai jābūt konsekventai un jāvirzās uz priekšu. Saeimai likumprojekts būtu jāizskata šā gada laikā, piebilda ministre un aicināja koalīcijas partnerus būt konstruktīviem.

EM vērš uzmanību uz Latvijas dabasgāzes apgādes sistēmas īpatnībām, proti, ka dabasgāzes piegāde pa cauruļvadiem tiek īstenota tikai vasaras sezonā, kad dabasgāze tiek iesūknēta Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, un ziemā gāze lietotājiem tiek piegādāta tikai no Inčukalna gāzes krātuves. Līdz ar to Inčukalna gāzes krātuve ir uzskatāma par integrētu kopējā dabasgāzes pārvades tīklā, klāsta ministrija.

Inčukalna pazemes gāzes krātuve gan piederēs vienotajam dabasgāzes pārvades uzglabāšana sistēmas operatoram tikai tad, ja tas būs valsts. Pārējos gadījumos vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglabāšana sistēmas operatoram piederēs Inčukalna pazemes gāzes krātuve daļa un daļa no krātuves būs nodota tā lietošanā.

Iepriekš tika plānots, ka LG dabasgāzes pārvades sistēmas operatora īpašumtiesības jānodala ar 2017. gada 3. aprīli, paredzot jau 2016.gadā izveidot LG māsasuzņēmumu, kura rīcībā būtu arī dabasgāzes uzglabāšanas infrastruktūra.

EM uzsver, ka svarīgi ir divi datumi - 2017. gada 3.aprīlis, kad jāizveido juridiski neatkarīgs dabasgāzes pārvades sistēmas un uzglabāšanas sistēmas operators un 2017. gada 31. decembris, kad ir pilnībā jāpabeidz dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšana - pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram jābūt no LG neatkarīgam uzņēmumam, kura īpašnieki ne tieši, ne netieši nav saistīti ar LG vai tās akcionāriem.

Par likuma grozījumiem vēl jālemj Saeimai.

Jāatgādina, ka Saeima pērnā gada martā vienojās gāzes tirgu atvērt lēnāk. Proti, sākotnēji EM piedāvāja gāzes sadales sistēmu operatoru nodalīt jaunā uzņēmumā līdz 2015. gada 1. janvārim, taču pērn termiņš tika atlikts līdz 2017. gada 3. aprīlim.

Pret ātrāku tirgus liberalizāciju iebilst LG, norādot uz uzņēmuma privatizācijas līguma pārkāpumiem un draudot ar tiesvedību.

Jau vēstīts, ka valdība šā gada marta sākumā konceptuāli atbalstīja LG sadalīšanu divos uzņēmumos.

Gāzes tirgus atvēršana Latvijā notiek vairākos posmos, no kuriem pirmais bija LG grāmatvedības nodalīšana pa darbības veidiem attiecībā uz maģistrālajiem gāzes vadiem, gāzes glabāšanu un tirdzniecību. Tāpat gāzes sistēmas operatoram tika noteikts pienākums nodrošināt visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem vienlīdzīgu pieeju sistēmai, sniedzot dabasgāzes pārvades, sadales, uzglabāšanas vai sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumus.

Pašlaik Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens uzņēmums - LG, kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. Latvijas dabasgāzes apgādes sistēma ir savienota tikai ar Lietuvas un Igaunijas sistēmām, un Latvijai patlaban ir tikai viens dabasgāzes piegādātājs - Krievija.

Lielākais "Latvijas Gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH" (47,23%). Krievijas "Gazprom" pieder 34%, bet 16% - Krievijas "Itera" meitasuzņēmumam "Itera Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!