Foto: LETA

Nacionālā apvienība (NA) uzskata, ka uzņēmums "Prudentia" ir pilnībā zaudējis savu reputāciju, sniedzot finanšu konsultācijas saistībā ar aviokompāniju "airBaltic", pirmdien pēc NA tikšanās ar premjeri Laimdotu Straujumu ("Vienotība") pirmdien sacīja partijas valdes loceklis Roberts Zīle.

"Viņi nevar vairs strādāt nekādā publiskā sfērā ar Latvijas valdību. Viņi kā finanšu konsultantu kompānija ir pilnīgi zaudējusi savu reputāciju," sacīja politiķis.

Zīle arī ļoti kritiski vērtēja iespēju, ka caur Eiropas Savienības aviokompāniju "airBaltic" ienāktu Krievijā ražotās "Sukhoi Superjet - 100" lidmašīnas.

"Šajā ģeopolitiskajā situācijā tas noteikti nav risinājums. Ja pat juridiski tas ir iespējams, tad ne politisku un arī ne finansiālu apsvērumu dēļ," komentēja Zīle.

"Šo lidmašīnu apkalpošanas serviss un rezerves daļu piegāde ir dārgāka nekā daudzām citām. Ielaist šādu investoru, kas īstenībā ir ieinteresēts pelnīt ar to, ko viņš pārdot ir nepareizi," sacīja Zīle.

Zīle konsultanta "Prudentia" atrasto investoru dēvē par "nevis finanšu investoru, bet gan lidmašīnu pārdevēju, kuram ir interese pārdot krievu modeļa lidmašīnas".

Politiķis arī pauda skepsi, vai Eiropas Komisijas (EK) konkurences uzraugs to neuzskatīs par konkurences tiesību pārkāpumu, ja valsts aizdos "airBaltic" 80 miljonus ar nosacījumu, ka tiek piesaistīts investors ar 20% akcijām.

"Tad vai nu EK ir pilnīgi naiva, vai arī varēja atrast citus risinājumus. Tikai tas, ka parādās 20% investors, liek EK konkurences uzraugam pateikt, ka viss ir kārtībā, es dziļi šaubos," viņš teica.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) jau paudusi neapmierinātību par valdības lēmumu piešķirt aizdevumu 80 miljonu eiro lielu aizdevumu no Valsts kases "airBaltic", kas vēl būs jāapstiprina Saeimai, un rosināja par šo jautājumu balsot atsevišķi no nākamā gada budžeta jautājumiem.

Jau ziņots, ka valdība aiz slēgtām durvīm pagājušonedēļ pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru "airBaltic" - Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kurš aviokompānijā gatavs ieguldīt 52 miljonus eiro pie nosacījuma, ka valsts investēs 80 miljonus eiro. Valsts ieguldījumu paredzēts nodrošināt, "airBaltic" aizņemoties Valsts kasē un pēc tam attiecīgo aizdevumu kapitalizējot. Par aizdevumu gan vēl būs jālemj Saeimā, ko plānots darīt kopā ar nākamā gada valsts budžetu.

Tāpat jau vēstīts, ka Straujuma ceturtdien parakstīja rīkojumu par partijas biedra Anrija Matīsa demisijas pieprasīšanu. Iemesls demisijas pieprasīšanai ir ministra novilcinātās darbības, laicīgi neiepazīstinot valdību ar nepieciešamajām rīcībām "airBaltic" attīstībai, kā arī uzraudzības trūkums par aviokompānijas stratēģisko virzību, tādējādi, iespējams, neizmantojot visas potenciālās iespējas.

Pēc Straujumas neuzticības izteikšanas partijas biedram satiksmes ministram Matīsam, kā arī saistībā ar situāciju "airBaltic" politiskajos kuluāros aktualizējušās runas par esošās valdības stabilitāti un tās iespējamo krišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!