Foto: F64

Saistībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecību, "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" (NBA) valstij ir parādā 5,3 miljonus eiro, uzskata Kultūras ministrija (KM).

Komentējot pilnsabiedrības NBA 31. augustā valsts augstākajām amatpersonām, finanšu ministram Jānim Reiram un kultūras ministrei Dacei Melbārdei adresēto publisko vēstuli, KM norāda, ka maksājumi un aprēķini "Nacionālajai Būvkompāniju apvienībai" par LNB būvniecības darbiem tiek veikti atbilstoši 2008. gadā noslēgtajam līgumam. Krīzes laikā deflācijas rezultātā samazinājās summa, kura valstij jāmaksā būvniekiem par LNB būvniecību, un kopš 2011. gada būvnieki mainījuši viedokli par darbu gala aprēķinu.

"Līguma izpildi administrē un uzrauga neatkarīgs starptautisks būvuzraugs "Hill International". Piemērojamos būvniecības izmaksu indeksus KM iesniedz Centrālā statistikas pārvalde atbilstoši līgumā noteiktajam, kas paredz arī būvniecības darbu izmaksu indeksācijas kārtību," skaidro KM.

Ministrija pauž, ka būvnieku viedoklis jautājumā par inflācijas un deflācijas indeksiem mainījās 2011. gadā. Līdz ar krīzi šie indeksi mainījās, samazinot valsts izdevumus par LNB būvniecību, tomēr kopš līguma noslēgšanas brīža līdz 2011. gadam tie netika apšaubīti. Pēc KM rīcībā esošās informācijas, arī LNB Uzraudzības padome līdz šim brīdim nav apšaubījusi līgumā paredzēto kārtību.

Aprīlī "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" informēja KM par to, ka valstij jāmaksā būvniekiem 9 443 427 eiro (ieskaitot PVN). Šāda prasība celta, būvniekiem piemērojot vienpusēji izvēlētus būvniecības izmaksu indeksus. KM šo prasību nekad nav atzinusi.

"Diemžēl savā publiskajā paziņojumā "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" noklusē, ka saskaņā ar 2015. gada sākumā "Hill International" aprēķināto izmaksu korekciju, kas radusies deflācijas rezultātā, "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" valstij ir parādā 5,3 miljonus eiro. Būvnieki šos aprēķinus nav ne apstiprinājuši, ne nolieguši," pauž KM.

Ministrija arī piebilst, ka pēc "Hill International" norādījuma līdz šā gada 31. augustam būvniekiem bija jāiesniedz grafiks būvniecības defektu novēršanai un nepabeigto darbu paveikšanai. Pēc KM rīcībā esošās informācijas, darbs pie defektu novēršanas nav noticis vismaz gadu, un šobrīd LNB ēkā joprojām ir ap 75 nenovērstiem defektiem.

KM jau samaksājusi "Nacionālajai Būvkompāniju apvienībai" 195 950 807 eiro. Ja kāda no pusēm nav apmierināta ar kāda līguma punkta izpildi, saskaņā ar līgumu šai pusei ir iespēja vērsties tiesā, uzsver KM.

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) norādīja, ka valsts Gaismas pils būvniekiem neko nav parādā.

"Valsts neko būvniekam šobrīd nav parādā, pie tam jau veselu gadu būvnieks nav bijis objektā un veicis izmaiņas, korekcijas, kas ir saistīti ar defektiem," viņa sacīja.

Ministre arī atzīmēja, ka "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" izplatītajā paziņojumā ir noklusējusi, ka valstij ir parādā vairāk nekā piecus miljonus eiro. "Šobrīd mēs paliekam vienā pusē ar parādsaistībam," teica Melbārde.

Vēstīts, ka NBA sagatavojusi prasību tiesā līgumsoda piedziņai, jo uzskata, ka valsts arvien nav samaksājusi 4 812951,69 eiro, kas ir pirmā daļa no būvdarbu laikā, atbilstoši līgumam, ieturētās naudas. LNB projekta īstenošanas likums paredz norēķinus veikt līdz 2016.gada 31 .decembrim, risinājums jāatrod un trūkstošie līdzekļi jāparedz 2016. gada valsts budžetā, uzskata NBA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!