Foto: LETA
Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF), kas turpmāk rūpēsies par Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmu – "Zaļo karotīti", nākamgad plāno ievest jaunu kvalitātes zīmi – "Bordo karotīti", kuru saņemtu no ārvalstu izejvielām Latvijā ražoti produkti, informēja LPUF sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis.

Tāpat LPUF strādās pie tā, lai kvalitātes prasības būtu prioritāras valsts iepirkumos, tādējādi zināmā mērā aizsargājot vietējos ražotājus un patērētājus.

Šobrīd Nacionālā pārtikas kvalitātes shēma "Zaļā karotīte" aptver 50 ražotājus un 158 produktus.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma atzīst, ka, neraugoties uz to, ka Latvija atrodas Eiropas vienotajā tirgū, kur pastāv brīva tirdzniecība un konkurence, arī valstij ir jādomā par to, kā atbalstīt vietējos ražotājus un veicināt pārtikas nozares izaugsmi.

Pēc licencēšanas līguma noslēgšanas ar Zemkopības ministriju, LPUF rūpēsies par "Zaļās karotītes" popularizēšanu, lems par šīs preču zīmes lietošanas tiesību piešķiršanu.

LPUF padomes priekšsēdētāja Ināra Šure atklājusi, ka jau uzsākts darbs pie jaunu kvalitātes kritēriju izstrādes, lai arī citi uzņēmumi, kas ražo kvalitatīvus produktus, varētu iestāties Nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā. "Piemēram, Latvijā atzītiem un iecienītiem ražotājiem "Laima" vai "Pūre Chocolate" nav iespējas iegūt "Zaļo karotīti", jo galveno izejvielu - kakao pupiņas - neaudzē Latvijā. Tādēļ mēs tuvāko mēnešu laikā plānojam izstrādāt "Bordo karotītes" kritērijus, ko piešķirt uzņēmumiem, kuri atbilst noteiktiem paaugstinātas kvalitātes kritērijiem un Latvijā veic pilnu pārstrādes procesu. Tas dotu daudz lielākas iespējas panākt, ka kvalitātes prasības tiek nostiprinātas likumdošanā, kas aizsargātu vietējos ražotājus, dotu kvalitātes apstiprinājumu pircējiem un veicinātu kvalitatīvas vietējās produkcijas patēriņu," skaidrojusi Šure.

Plānots, ka Bordo karotīti varētu ieviest no 2014. gada. No tā brīža darbosies gan "Zaļā karotīte", kas nozīmēs, ka ražošana notiek Latvijā un vismaz 75% no izejvielām ir vietējās izcelsmes, gan "Bordo karotīte", kas nozīmēs - paaugstināti kvalitātes kritēriji un pilns pārstrādes process notiek Latvijā.

LPUF sāka pārrunas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, lai "Karotītes" integrētu ar preču zīmi "Rīgas Marka", kas palīdzētu uzņēmumiem produkcijas eksportā uz ārvalstīm. Plānots, ka uzņēmumi, kas būs saņēmuši "Karotītes" zīmes, ar atvieglojumiem varēs saņemt preču zīmi "Rīgas Marka", jo būs izpildījuši jau noteiktās kvalitātes prasības.

Jauna Nacionālās kvalitātes shēmas kārtība nosaka, ka ikvienam uzņēmumam, kas vēlas tajā iestāties, ir jāsaņem Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sertifikāts, pēc kura uzrādīšanas LPUF tiek slēgts sublicences līgums par tiesībām marķēt produkciju ar preču zīmi Kvalitatīvs produkts. PVD produkcijas atbilstību "Karotītes" prasībām vērtēs atsevišķās pārbaudēs, kas paredzētas tikai attiecīgā produkta sertifikācijai. PVD neņems maksu par konsultācijām un sertifikātu izsniegšanu, bet citas ar "Zaļās karotītes" saņemšanu saistītās izmaksas samazināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!