Foto: DELFI
Nākamā gada pirmajā pusē varētu būt skaidrība par Baltijas valstu atdalīšanos no BRELL elektroapgādes loka, kas Latviju, Lietuvu un Igauniju savieno ar Baltkrieviju un Krieviju, sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) jaunais valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Jānis Patmalnieks.

Taujāts, vai, ņemot vērā lielās projekta izmaksas, Baltijas valstis var cerēt uz Eiropas Savienības līdzfinansējumu, Patmalnieks atbildēji, ka "noteikti". "Tas ir Eiropas Savienības līmeņa projekts. Pašlaik notiek izpēte, kāds būtu labākais scenārijs projekta īstenošanai. Nākamā gada pirmajā pusē varētu būt skaidrs, kā to tehniski izdarīt, un tad jau varēs virzīties tālāk," viņš sacīja.

Pēc EM valsts sekretāra vietnieka teiktā, tālāk izstrādātais risinājums tiks piedāvāts Eiropas Savienībai. "Mums būs risinājums, kurā piedāvāsim, kādā veidā mēs sinhronizēsimies ar Eiropu. Ir variants caur Poliju, ir variants caur Somiju. Šie scenāriji patlaban tiek izvērtēti," pauda Patmalnieks.

Baltijas valstis ir pieņēmušas politisku lēmumu līdz 2025.gadam atslēgties no BRELL elektroapgādes loka. Tas tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem šīs desmitgades enerģētikas projektiem.

Tas, ka Baltijas valstis ir savienotas ar Baltkrievijas un Krievijas elektrosistēmām, rada šķēršļus, piemēram, pārslodzes pārvaldībā, balansēšanas un diennakts tirgus attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!