Foto: LETA

Iespējams, nākamnedēļ amatu nāksies atstāt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājam Kristapam Zakulim, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Zakulis pēdējos trīs gadus bijis galvenais atbildīgais par banku uzraudzību valstī.

Raidījums atgādina, ka līdz martam jābūt pabeigtām Latvijas iestāšanās sarunām par dalību Ekonomiskās Sadarbības un attīstības organizācijā jeb (OECD), taču tām patraucēt varētu nepietiekama banku uzraudzība. OECD eksperti secinājuši, ka FKTK nav bijusi ieinteresēta korupcijas gadījumu atklāšanā, un FKTK izstrādātajos noteikumos bankām nav novērsti naudas atmazgāšanas riski. Tāpat OECD eksperti konstatējuši, ka banku pārstāvniecības ārvalstīs FKTK nepārbauda, kā arī bankās pārbaudes rīkojot reti, tādējādi palielinot finanšu nozieguma riskus.

FKTK vadītājs raidījumam stāstījis, ka viņam ar ekspertiem bijuši strīdi – viņš aizstāvējis viedokli, ka banku pārstāvniecības pārbaudīt nevajag, jo tās pēc likuma nevar veikt finanšu operācijas.

''Nekā personīga'' rīcībā esošā informācija liecina, ka Zakuļa strīdi ar OECD ekspertiem noveduši pie tā, ka ASV amatpersonas pieprasījušas Zakuli nomainīt. Šobrīd FKTK vadītājam esot dots laiks aiziet ar godu pašam. Saeimā ir deputāti, kas par Zakuļa nomaiņu ir gatavi lemt jau kādā no tuvākajām Saeimas sēdēm, vēsta raidījums.

OECD ziņojums arī kritizē naudas atmazgāšanas novēršanas Kontroles dienestu. Arī tā darbs nav bijis efektīvs, jo banku ziņojumi un starptautisko organizāciju un institūciju ziņojumi Latvijai nav noveduši pie personu saukšanas pie atbildības, vēsta raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!