Foto: DELFI
Pirmdien, 6. februārī, atklāta komandu pieteikšanās jauniešu biznesa ideju konkursam "Radām novadam", kura laikā katra komanda sevis izvēlētā novadā centīsies veidot pēc iespējas lielāku ekonomisko vērtību, radot jaunas darbavietas un piesaistot investīcijas. Konkurss norisināsies jau otro reizi.

Konkursa pilotprojekts 2014. – 2016. gadā atzīts par vienu no labākajiem biznesa veicināšanas projektiem Eiropā. Pilotprojektā tika iesaistīti ap 120 jauniešiem. Konkursā radīti 14 jauni uzņēmumi un biedrības, bet projektu īstenošanai piesaistīti apmēram 175 000 eiro.

Tas noslēdzās 2016. gada jūlijā. Finālā pirmo vietu ieguva Mazsalacas novada komanda "Jauniešu vētra", kam ir trīs darbības virzieni: SIA "Speed up Bike" radījis "bērniem līdzi augošus" velosipēdus, IK "Lienes dārzi" nodarbojas ar dārzu izveidi un trešais darbības virziens ir dabas izziņas un pasākumu tūrisms Mazsalacā.

Otro vietu ieguva Madonas novada komanda "Purvu bridēji", kas attīsta purva tūrismu, piedāvājot dažādu grūtību pakāpes pārgājienus pa purviem Latvijā.

Savukārt trešo vietu izcīnīja "Balto gulbju projekti", kuri pārstāv Gulbenes novadu. Komanda Gulbenē izveidoja disku golfa laukumu, kā arī piedāvā citiem novadiem atbalstu diska golfa laukumu izveidē un aktīvi popularizē šo sporta veidu Latvijā.

Līdz ar konkursu darbs nenoslēdzas

Kopš konkursa pilotprojekta beigām pagājis vairāk nekā pusgads. Portāls "Delfi" sazinājās ar finālistiem, lai noskaidrotu, vai jauniešu izveidotie uzņēmumi savu darbību turpina un kā viņiem veicies šajā laikā.

Komandas "Jauniešu vētra" līderis Jānis Akmentiņš informē, ka visi trīs komandas darbības virzieni turpina savu darbību. "Speed up Bike" nosūtījuši velosipēda rāmi testiem uz akreditētu laboratoriju, kur tiek pārbaudīts, vai tas iztur paredzētās slodzes un vai tas atbilst Eiropas Savienības standartiem. "Jebkuram jaunajam uzņēmējam varu pateikt, ka uzsākt kāda produkta sērijveida izgatavošanu ir ļoti sarežģīts process, taču esam apņēmības pilni to paveikt," uzsver Akmentiņš.
Foto: Publicitātes foto

Tikmēr IK "Lienes dārzi" noslēdzies ļoti darbīgs gads. Paredzams, ka nākamā sezona arī būs ražīga. Uzņēmumam pieteikti vairāki lieli darbi – vairākas privātmājas tiks pie košumdārziem un atsevišķās lauksaimniecībās ierīkos dārzus. Tāpat plānots pieņemt darbā papildu darbiniekus, un jaunieši strādā pie dārznieku kursu sākšanas ziemas sezonā.

Arī tūrisma virziens turpina darbu, veidojot dabas izziņas pasākumu "Piliens dabas".

Komandas "Balto gulbju projekti" pārstāvis Elviss Brauns smej, ka projekts turpina darboties tāpat kā iesākts – ambiciozi. Jaunieši nodibinājuši biedrību "Latvijas disku golfa klubs", kas ieguvusi sabiedriskā labuma organizācijas statusu. Vasarā aizvadītas vairākas disku golfa sacensības, kā arī organizēts Latvijas čempionāts disku golfā jaunuzbūvētajā laukumā Gulbenē.

Tika organizēti iknedēļas treniņi gan Rīgā, gan Gulbenē – kopumā vairāk nekā 20, organizēti vairāki sporta veida popularizēšanas pasākumi un izveidots saliedēšanās pasākuma piedāvājums uzņēmumiem. Šobrīd komanda aktīvi uzrunā gan pašvaldības, gan viesu namus un kempingus, piedāvājot disku golfa laukumu ierīkošanu. Tāpat komanda turpina plānot šī gada pasākumus, jaunieši ir uzņemti Jūrmalas biznesa inkubatorā un uzstādījuši ambiciozu mērķi šim gadam – izveidot 10 disku golfa laukumus.
Foto: Publicitātes attēli

Arī "Purvu bridēji" turpina aktīvi darboties, piedāvājot pārgājienus pa purviem Latvijā. Līdz šim norisinājušies jau vairāk nekā 50 pārgājieni aptuveni 15 Latvijas purvos, norāda Kristaps Lamsters.

""Purvu bridēji" tikko ir sākuši attīstīt arī jaunu ideju – padarīt informāciju par pārgājienu maršrutiem Latvijā viegli pieejamu visiem, un ir izveidojuši "Facebook" lapu "Trekking.lv", kurā pārskatāmā kartē tiek apkopota informācija par tuvākajiem pārgājieniem, kā arī publicēti interesanti pārgājienu maršruti," skaidro komandas pārstāvis. "Mūsu mērķis ir veicināt Latvijas iedzīvotāju interesi par aktīviem piedzīvojumiem un pārgājieniem mūsu skaistajā un neparastajā Latvijā."

Spēcīgi jaunieši reģioniem

Uzrunātie jaunieši atzīst, ka konkurss bijis ļoti labs motivators. Kā lielāko priekšrocību Brauns min to, ka konkurss fokusēts uz rezultātiem, nevis tikai idejām. Akmentiņš uzsver, ka svarīgs ir pašvaldības un vietējo uzņēmumu atbalsts, kas bieži palīdz idejas īstenošanā.

Tikmēr Lamsters atklāj: "Dalība konkursā "Radām novadam" ļāva "Purvu bridējiem" saprast gan to, cik oriģināla ir viņu ideja, gan to, cik daudz izcilu ideju un produktu spēj radīt jaunie Latvijas uzņēmēji."

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andris Apinītis ("Reģionu alianse") skaidro, ka konkursa rezultāti ir ieguvums ne tikai jauniešiem, kuriem izdevās savu ieceri realizēt, bet arī pašvaldībai. "Šis ir lielisks piemērs trīspusējai sadarbībai – jaunieši izvēlējās pašvaldību, kurā īstenot savu ideju, pašvaldība viņus ar prieku uzņēma, kā arī palīdzēja piesaistīt vietējo uzņēmēju, kurš ieguldīja savus līdzekļus projekta realizācijai," uzsver Apinītis.

Disku golfa laukums "ir jauns objekts, jauns produkts, kas paver tūrisma un aktīvās atpūtas iespējas brīvā dabā jebkuram interesentam", atzinīgi vērtē Gulbenes novada mērs.
Foto: Publicitātes attēls

Arī Mazsalacas novada domes priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis ("Mazsalacas novadam") atzinīgi novērtē jauniešus: "Mūsu novadam tiešam, tiešām paveicās. Tas, ko šie jaunieši, komanda "Jaunieši vētra" ir paveikuši, tiešām ir daudz! Viņi nebija ne skubināmi, ne dzenami, paši ar savām iniciatīvām, droši, pārliecināti."

"Kas ir pats skaistākais, es domāju, ka daļēji konkursa rezultātā mūsu novads ir kļuvis par divām ģimenēm bagātāks. Tas priekš tik neliela novada kā Mazsalaca tas ir ļoti nozīmīgi," uzsver Rokpelnis.

Tomēr Mazsalacas novada domes priekšsēdētājs atzīst, ka medaļai ir arī otra puse. Daļa no konkursā iecerētā un plānotā nav izpildījusies. "Bija runa, ka komandām būs mentori un tiks piesaistīti atbalstītāji, tomēr komandām bija jāspēj pašām tikt galā," norāda Rokpelnis

Viņš piebilst, ka novadā gan bija atsaucīgi cilvēki, kas bija gatavi veltīt jauniešiem laiku. "Man bija liels prieks redzēt, ka cilvēki nesaskata konkurenci, bet kopēju izaugsmi."

Konkursa rīkotājs Andris Čeksters atzīst, ka rezultāti nebija tik augsti kā konkursa sākumā cerēts. Tas gan saistāms ar to, ka konkursa rīkošanas brīdī nebija pieejami jaunajiem uzņēmējiem paredzēti atbalsta fondi. Par spīti tam konkursa organizatoriem ir izdevies palīdzēt vairākām komandām izveidot veiksmīgus biznesa projektus.

"Tagad ir jauni laiki, jaunas iespējas, pieredze, noteikti būs daudz, daudz veiksmīgāk," paredz Čeksters. Viņš piebilst, ka šoreiz jaunieši varēs realizēt savu ideju jebkurā Latvijas novadā. Kā arī atšķirībā no iepriekšējā konkursa aicināti piedalīties visi jaunieši, kuru pieredze uzņēmējdarbībā nav ilgāka par pusgadu. Komandas varēs pretendēt uz finansiālu atbalstu.

Ziņots, ka organizatori aicina jauniešus pieteikties konkursam "Radām novadam" līdz 1. aprīlim, izveidojot komandu vismaz trīs jauniešu sastāvā un piesakoties "radamnovadam.lv". Vairāk par konkursu var lasīt šeit.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!