Foto: LETA

Vidējā elektroenerģijas tirgus cena Latvijā un Lietuvā pagājušajā nedēļā samazinājās līdz 40,29 eiro par megavatstundu (MWh), kas bija par 13% mazāk nekā iepriekšējā nedēļā, liecina AS "Latvenergo" apkopotā informācija par elektroenerģijas tirgus cenām "Nord Pool Spot" biržā pagājušajā nedēļā.

Kopumā Latvijā un Lietuvā cenas pagājušajā nedēļā svārstījās no 4,05 līdz 66,72 eiro par MWh, un svarīgu lomu cenu stabilizācijā līdzīgi kā iepriekšējā nedēļā saglabā Rīgas termoelektrocentrāle, sekmīgi ierobežojot elektroenerģijas cenu kāpumu patēriņa pīķa stundās.

Cenu lejupslīdi daļēji veicināja dabasgāzes cenu samazinājums Latvijā par 7,8%, gan par 14% lielāks saražotās elektroenerģijas apjoms Lietuvā, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, gan arī par 23% lielāks pieejamās elektroenerģijas importa kapacitātes daudzums no Igaunijas un Baltkrievijas.

Savukārt Igaunijā pagājušajā nedēļa vidējā elektroenerģijas tirgus cena biržā pieauga par 21%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, un sasniedza 30,25 eiro par MWh, sekojot Somijas elektroenerģijas tirgus cenu kāpumam. Igaunijā cenas pagājušajā nedēļā svārstījās no 3,01 līdz 66,72 eiro par MWh.

Vidējā importa pieejamā kapacitāte no Somijas uz Igauniju pagājušajā nedēļā bija 943 megavati (MW), salīdzinot ar 986 MW nedēļu iepriekš. Tādējādi stundu skaits, kad elektroenerģijas cenas Somijā ir vienādas ar elektroenerģijas cenām Igaunijā, bija 91%, salīdzinot ar 94% iepriekšējā nedēļā, bet stundu skaits, kad cenas Latvijā un Igaunijā ir vienādas, pieauga līdz 38%.

Pagājušajā nedēļā Baltijā elektrostacijas saražoja 65% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 55% no kopējā patēriņa. Latvija pagājušā nedēļā importēja 52% no kopējā elektroenerģijas patēriņa, bet Igaunija saražoja par 7% vairāk elektroenerģijas, nekā patērēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!