Foto: LETA

Valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādāto likumprojektu, kas paredz nopietnāk ierobežot tabakas produktu izplatīšanu un nosaka stingrākas prasības ražotājiem.

VM rosina grozījumus ar mērķi pārņemt Eiropas Parlamenta Padomes direktīvas "Par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu attiecībā uz tabakas un saistīto izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un pārdošanu" prasības.

Saskaņā ar direktīvā noteikto tiesību aktiem nacionālajā līmenī jāstājas spēkā līdz 2016. gada 20. maijam. Vienlaikus paredzēts, ka tabakas izstrādājumus, elektroniskās cigaretes un to uzpildes flakonus, kas neatbilst šā likuma prasībām, atļauts laist tirgū līdz 2017. gada 20. maijam.

Papildus minētajam VM sagatavotais likumprojekts paredz aizliegt izplatīt tabakas izstrādājumus ar raksturīgo aromātu, piemēram, augļu vai konfekšu garšu un smaržu, un tabakas izstrādājumus, kuri satur vitamīnus, kofeīnu vai kuru sastāvā ir piedevas, kam nesadedzinātām piemīt kancerogēnas, mutagēnas un reproduktīvai sistēmai toksiskas īpašības.

Likumprojekts arī paredz aizliegt cigaretes, kuru darvas un oglekļa monoksīda līmenis pārsniedz desmit miligramus vienā cigaretē, kā arī nikotīna līmenis pārsniedz vienu miligramu vienā cigaretē.

Tāpat likumprojektā iekļautas elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tvertņu drošības prasības. Paredzēts noteikt, ka uz elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tvertņu iepakojuma būs jānorāda informācija par to sastāvu un potenciālo ietekmi uz veselību. Tāpat būs jānorāda ieteikums izstrādājumu glabāt bērniem nepieejamā vietā.

Savukārt, lai nemaldinātu patērētājus, paredzēts noteikt, ka uz smēķēšanai paredzēto tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu iepakojuma nebūs norādīts nikotīna, darvas un oglekļa monoksīda daudzums. Tā vietā uz iepakojuma būs jānorāda brīdinājumi par kaitīgo ietekmi uz veselību, piemēram, uz tabakas izstrādājumu iepakojuma būs jāizvieto lieli, krāsaini vizuāli brīdinājumi un rakstiskas norādes.

Tāpat saskaņā ar grozījumiem uz katra smēķēšanai paredzētā tabakas izstrādājuma iepakojuma būs jānorāda Slimību profilakses un kontroles centra konsultatīvais tālrunis, uz kuru zvanot iedzīvotāji var saņemt informāciju un konsultācijas par smēķēšanas pārtraukšanu.

Grozījumi arī paredz, ka cigarešu paciņā nedrīkstēs būt mazāk par 20 cigaretēm, kā arī tinamās tabakas iepakojumā nedrīkstēs būt mazāk par 30 gramiem tabakas.

VM gan atteikusies no ieceres aizliegt tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu un elektronisko smēķēšanas ierīču izvietošanu tirdzniecības vietās, nosakot, ka šie produkti varēs atrasties tikai slēgtos skapjos. Tāpat pēc vakardienas, 7.decembra, Ministru kabineta komitejas sēdes VM ir atteikusies no ieceres aizliegt ražot un laist tirgū saldumus, uzkodas, kā arī rotaļlietas un citus priekšmetus, kas vizuāli atgādina cigaretes vai citus tabakas izstrādājumus un var piesaistīt nepilngadīgo uzmanību.

Tomēr Latvijā turpmāk būs aizliegts jebkurā reklāmā attēlot personas smēķējam, kā arī bez maksas izplatīt tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertnes.

Lai veicinātu no tabakas dūmiem brīvu vidi, VM likumprojektā noteikusi arī papildu smēķēšanas ierobežojumus dažādās vietās. Smēķēt nedrīkstēs uz dzīvokļu balkoniem, ja kādam no mājas iedzīvotājiem būs pretenzijas pret to, kā arī kafejnīcu āra terasēs un citās publiskās vietās, ja kādai personai pret to būs iebildumi. Tāpat smēķēt nedrīkstēs transportlīdzekļu salonos un kabīnēs. Tomēr tālsatiksmes vilcienos un kuģos varēs būt atsevišķi vagoni vai kajītes, kas paredzētas smēķētājiem. VM gan atteikusies no ieceres pilnībā izskaust smēķēšanu darba vietā, un to tomēr varēs darīt speciāli tam paredzētās telpās.

Tāpat noteikts aizliegums smēķēt bērna klātbūtnē.

Kā norāda ministrijā, pateicoties stingrajiem smēķēšanas un tabakas izstrādājumu laišanas tirgū ierobežojumiem, vērojama pozitīva tendence smēķēšanas izplatībai jauniešu populācijā. Tā, piemēram, 13 līdz 15 gadus vecu pusaudžu īpatsvars, kuri pašlaik lieto tabakas izstrādājumus, laika periodā no 2011. līdz 2014. gadam ir samazinājies zēnu populācijā no 39,4% līdz 25,3%, bet meiteņu populācijā - no 41,4% līdz 23,9%.

Minētās izmaiņas paredz ministrijas izstrādātais likumprojekts "Par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu".

Par izmaiņām vēl būs jālemj Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!