Foto: DELFI
Šogad būtu jāturpinās nekustamo īpašumu tirgus attīstībai, kas ir iesākusies pēdējo divu gadu laikā un prognozējams, ka 2017. gadā vidējo cenu pieaugums turpinās pieauguma tempu, bet nepārsniegs pagājušā gada līmeni no 6% līdz 7% gadā, informēja nekustamo īpašumu kompānijas "Balsts" valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

"Taču, ja netiks radīti labvēlīgi apstākļi uzņēmējdarbībai, mazā biznesa attīstībai, kā arī investīciju piesaistei no ārvalstīm, tad prognozētā izaugsme var pārvērsties stagnācijā," piebilda Zariņš.

Savukārt 2016. gadā nekustamo īpašumu tirgū pastāvīgi notika pārmaiņas - tās gan bija nelielas, taču mēreni augoša vietējā pieprasījuma iespaidā tirgus varētu doties stabilā un ilgtspējīgas attīstības virzienā, sacīja Zariņš.

Viņš informēja, ka nekustamo īpašumu darījumu skaits 2016. gadā attiecībā pret 2015. gadu palielinājies par 10,5%. Hipotekārās kreditēšanas apjoms pieauga, teju katrs trešais pirkums tika veikts izmantojot valsts atbalsta programmu jaunajām ģimenēm ar bērniem. Sērijveida dzīvokļu vidējās cenas kopš 2016. gada sākuma palielinājušās par 6,5%. Pieaugums izskaidrojams ar ievērojamu dzīvokļu piedāvājuma samazināšanos.

Pagājušajā gadā vietējā pieprasījuma aktivitāti vislabāk raksturoja jauno projektu dzīvokļu segments, kurā 2016. gada laikā vietējā pircēja aktivitāte ir palielinājusies par 42%, informēja Zariņš. Rīgas jauno dzīvokļu tirgū vidēji notika 120-130 darījumi mēnesī. Cenas par jauno projektu dzīvokļiem mikrorajonos patlaban ir vidēji no 1000 eiro līdz 1750 eiro par kvadrātmetru, Rīgas centrā no 1450 eiro līdz 3800 eiro par kvadrātmetru. Klienti pārsvarā interesējās par nelieliem divu-trīs istabu dzīvokļiem ar pilnu apdari.

Pērn Rīgā aktīvi pieprasīts bija arī sekundāro mājokļu īres tirgus, sacīja Zariņš. Cilvēki, meklējot darbu un uzsākot studijas, no reģioniem turpina pārcelties uz Rīgu, un visbiežāk izvēlas īrēt. Pieprasījums pēc kvalitatīviem īres dzīvokļiem joprojām pārsniedz piedāvājumu, kas ļauj īres likmes noturēt pašreizējā līmenī. Prognozējams, ka 2017. gadā īres cenas paaugstināsies 5-7% robežās, sacīja Zariņš.

Pieprasījums pēc biroju telpu nomas 2016. gadā bija stabils, tāpēc arī nomas maksu līmenis saglabājies bez izmaiņām, skaidroja Zariņš. Viņš prognozē, ka nomas maksas 2017. gadā nepieaugs, kā arī atsevišķos segmentos, iespējams, pat samazināsies. Lielākais pieprasījums 2016.gadā bija pēc nelieliem un vidēja lieluma B klases birojiem platībā no 30 līdz 100 kvadrātmetriem pilsētas centrā vai klusajā centrā, par nomas maksu ne augstāku par astoņiem eiro par kvadrātmetru. Birojiem par šādu nomas maksu brīvo platību īpatsvars Rīgā ir 4-5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!