Foto: F64

Galvenie darba tirgus izaicinājumi šogad vēl joprojām ir paaugstināts bezdarba līmenis un salīdzinoši liels ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars, liecina Labklājības ministrijas valdībā iesniegtais informatīvais ziņojums.

Lai gan reģistrētais bezdarbs Latvijā pērn turpināja samazināties, gada vidējais reģistrētā bezdarba rādītājs bija 8,7%, kas bija par 0,2% mazāks nekā 2014. gadā, tomēr 2015. gada nogalē palielinājās reģistrēto bezdarbnieku skaits. Bezdarbnieku pieaugumu pērnā gada nogalē galvenokārt veidoja sezonas darbu veicēji.

Pērn turpināja samazināties ilgstošo bezdarbnieku skaita un īpatsvara rādītāji kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaitā. Tāpat pirmo reizi kopš 2010. gada samazinājās arī ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars ar bezdarba ilgumu trīs gadi un vairāk.

Darba tirgū vislielākais aizņemto darba vietu skaits saglabājas vecāko speciālistu un speciālistu profesijās, kuru pienākumu veikšanai pārsvarā ir nepieciešams augstāks izglītības līmenis.

2015. gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, bija vērojams vakanču īpatsvara pieaugums gandrīz visās profesijās, jo īpaši augstas un vidējas kvalifikācijas profesijās. Vienlaikus zemu kvalifikācijas profesiju reģistrēto darba vietu skaits joprojām ir salīdzinoši augsts, kas skaidrojams ar biežo darbinieku rotāciju darba apstākļu, slodzes un atalgojuma dēļ.

Saskaņā ar ziņojumu "Par darba tirgus īstermiņa prognozēm 2016. gadam un bezdarbnieku un darba meklētāju prioritārajiem apmācību virzieniem" šogad netiek prognozēta būtiska darba tirgus situācijas uzlabošanās, tā pakāpeniski stabilizējas, tajā skaitā ņemot vērā ekonomisko situāciju Eirozonā un ģeopolitiskās situācijas radītās sekas.

Savukārt galvenie darba tirgus izaicinājumi šogad vēl joprojām ir paaugstināts bezdarba līmenis un salīdzinoši liels ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas prognozēm šogad nodarbināto skaits varētu palielināties aptuveni līdz 902 tūkstošiem jeb par aptuveni 0,9%, salīdzinot ar 2015. gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!