Foto: F64

Pagaidām valdība neatklāj savus plānus attiecībā uz nesen izveidotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmuma "Conexus Baltic Grid" akcijām. Premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) klusēšanu pamato ar to, ka "mēs nevaram spēlēt ar Kalvīti ar atklātām kārtīm", ceturtdien raksta žurnāls "Ir".

Kādreizējais politiķis Aigars Kalvītis ir "Latvijas gāzes" un tās īpašumā esošās infrastruktūras pārņēmēja "Conexus Baltic Grid" vadītājs.

3. aprīlī stāsies spēkā valsts pirmpirkuma tiesības uz "Conexus" kapitāldaļām, tomēr akcionāri, kas automātiski ir tie paši, kas "Latvijas gāzei", varētu īstenot darījumu līdz šim datumam. Tas liegtu iespēju valstij pārņemt gāzes infrastruktūru savā īpašumā, skaidro "Ir".

Žurnāls gan atzīst, ka pagaidām gan nav skaidrs, vai šāds ātrs darījums varētu notikt, vai arī runas par šādu plānu ir "spēles sastāvdaļa".

Gan "Latvijas gāzē", gan "Conexus" 34,1% pieder Krievijas "Gazprom", 29,1% – Eiropas banku fondam "Marguerite Fund: , 18,3% – Vācijas "Uniper", 16% – "Itera Latvija", citiem akcionāriem –2,5%.

Līdz gada beigām visiem akcionāriem, kas saistīti ar gāzes ražošanu un tirgošanu, jāpārdod savas daļas infrastruktūras uzņēmumā "Conexus". Tomēr, ja atsevišķi akcionāri savas kapitāldaļas nolemtu pārdot vai slēgt vienošanās par šiem darījumiem vēl pirms 3. aprīļa, tas nozīmē, ka formāli tiktu apietas valsts pirmpirkuma tiesības, raksta medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!