Foto: DELFI
Gadu pirms jauniešu sacensību "Radām novadam" noslēguma izrāvienu sava biznesa attīstībā un panākusi Mazsalacas komanda "Jauniešu vētra", starpfinālā, kurā jaunieši prezentēja līdz šim paveikto un vēl plānoto, lēma žūrija.

"Radām novadam" ir augstskolu studentu komandu konkurss, kura laikā katra komanda sevis izvēlētā novadā divu gadu laika cenšas radīt pēc iespējas lielāku ekonomisko vērtību, radot jaunas darbavietas un piesaistot finansējumu dažādiem biznesa un sociāliem projektiem.

"Jauniešu vētra", kas pārstāv Vidzemes augstskolu, ieguva starpfināla galveno balvu - 3500 eiro, kā arī portāla "Delfi" specbalvu.

Komanda izstrādājusi bērnu velosipēdu "SpeedUpBike", kas "aug" līdz ar savu saimnieku, proti, īpaša konstrukcija ļauj to palielināt un tādējādi lietot vairāku gadu garumā. Tuvākajā laikā paredzēts sākt velosipēda ražošanu. Tāpat "Jauniešu vētra" izstrādājusi un iekārtojusi tūrisma maršrutus Mazsalacas novadā, kā arī reģistrējusi dārzkopības uzņēmumu, kas nepilna pusgada laikā strādājis ar 7000 eiro apgrozījumu un jau nodarbina divus cilvēkus.

Otro vietu ieguva Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrēšanas augstskolas komanda "A-Wake", kas darbojas Ludzas novadā. Komanda ieguva 2000 eiro balvu. Jaunieši dibinājuši uzņēmumu "Blue Dot", Ludzā labiekārtojuši peldvietu, organizē ūdens atpūtu un laivotāju braucienus, kā arī strādā pie veikparka ierīkošanas pilsētā.

Savukārt Rīgas Ekonomikas augstskolas komandas "Paaris" sociālā uzņēmējdarbība Pļaviņu novadā izpelnījās trešo vietu un 1000 eiro balvu. Komanda nodarbina novada omītes, kas ada īpaša dizaina vilnas cimdus ar latviešu ornamentiem.

Ekonomikas un kultūras augstskolas komandas "Saglabāt kā" paveikto žūrija novērtēja ar 500 eiro balvu un ceturto vietu. Šie jaunieši Apes novadā rīko bērnu un jauniešu nometnes un izstrādā dizaina priekšmetus, kā arī plāno darboties arī citās nozarēs.

Veicināšanas balvu ieguva Latvijas Universitātes komandas "Purvu bridēji" paveiktais un iecerētais Madonas novadā. Komanda atklājusi, ka Latvijas bagātības - purvu - iepazīšanu daudz ērtāku un drošāku padara sniega kurpes, ar kuru palīdzību jaunieši iecerējuši aktivizēt purvu apceļošanu.

"Radām novadam" ir augstskolu studentu komandu konkurss, kura laikā katra komanda sevis izvēlētā novadā divu gadu laika cenšas radīt pēc iespējas lielāku ekonomisko vērtību, radot jaunas darbavietas un piesaistot finansējumu dažādiem biznesa un sociāliem projektiem.

Konkurss ilgs līdz 2016. gada jūnijam, tā kopējais naudas balvu un grantu fonds ir 50 000 eiro.

"Radām novadam" organizē starptautiska bezpeļņas organizācija "JCI Latvia" sadarbībā ar portālu "Delfi".

Konkursu atbalsta "Erasmus+". Projekta partneris ir Latvijas Universitāte.

Portāls "Delfi" seko līdzi jauniešu komandām un iepazīstina ar tām savus lasītājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!