Ienākošo aviokravu plānveida pārbaudes ietvaros Valsts ieņēmumu dienests (VID) pārbaudījis VID ģenerāldirektora amata pretendentes Ingas Koļegovas brāļa uzņēmuma kravu, portālam "Delfi" pastāstīja premjera Māra Kučinska preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Premjers ir saņēmis skaidrojumu no VID, ka starptautiskajā lidostā "Rīga" ir aizturēta Koļegovas brāļa Imanta Zudāna uzņēmumam "Molport" sūtīta krava.

Krava pārbaudīta ienākošo kravu plānveida pārbaudes laikā, skaidroja Vaivars.

VID paziņojumā medijiem skaidro, ka dienests nav tiesīgs nedz apstiprināt, nedz noliegt izskanējušo informāciju, ņemot vērā likumā noteikto aizliegumu izpaust par nodokļu maksātāju jebkādu informāciju, kas ierēdnim vai darbiniekam kļuvusi zināma, pildot dienesta pienākumus.

Vienlaikus VID apliecina, ka šā gada 8. un 9. augustā lidostas muitas kontroles punktā, pamatojoties uz muitas riska vadības sistēmā uzrādītajiem riskiem, tika veikta muitas dokumentārā kontrole vairākiem pasta sūtījumiem, kuros atradās preces ar noteiktu kombinētās nomenklatūras preču kodu.

"Muitas dokumentārā kontrole tiek veikta visiem pasta sūtījumiem, kuros atrodas šāda veida preces, pilnīgi neatkarīgi no šo sūtījumu nosūtītāja, saņēmēja vai kādiem citiem kritērijiem," uzsvēra dienestā.

Kontroles laikā VID pārbauda, vai preces pavaddokumentos ir visi nepieciešami sertifikāti, vai precei ir piemērots atbilstošais muitas kods u.c. prasību ievērošanu.

Saskaņā ar VID sniegto informāciju Latvijā ir vairāki uzņēmumi, kuri importē preces ar šādu kombinētās nomenklatūras preču kodu.

VID arī atkārtoti vērš uzmanību, ka, veicot tam noteiktos uzdevumus un pienākumus, dienests konsekventi ievēro Latvijas un Eiropas Savienības likumos un normatīvajos aktos noteikto.

"Jebkādus uzraudzības un kontroles pasākumus nodokļu un muitas jomā VID veic, balstoties uz rūpīgi izstrādātām riska analīzes sistēmām un kvalificētu darbinieku profesionālo pieredzi un zināšanām. Tādējādi ir pilnīgi nepieņemami un nepamatoti jebkādi apgalvojumi par iespējamo politisko ietekmi uz iestādes rīcību vai lēmumiem," norāda VID.

Kā liecina "Lursoft" dati, Zudāns ir "Molport" līdzīpašnieks ar 5,5% kapitāldaļu. Lielākais uzņēmuma īpašnieks ir Jānim Ošlejam piederošais "PrimeThermo" (42%). Kompānijā investējuši arī riska kapitāla fondi "Imprimatur" un "FlyCap".

Uzņēmums nodarbojas ar ķīmisko vielu vairumtirdzniecību, kā arī mazumtirdzniecību pa pastu un internetā. Pērn firma apgrozījusi 1,3 miljonus eiro, bet nopelnījusi 13 tūkstošus eiro.

Jau vēstīts, ka otrdien izskanēja pretrunīga informācija par VID rīcību saistībā ar Koļegovas brāli – Kučinskis informēja, ka uz valsts robežas aizturēta Koļegovas brāļa automašīna, tikmēr VID noliedza, ka dienesta struktūrvienības būtu aizturējušas VID vadītāja amata kandidātes Koļegovas brālim piederošu auto vai arī viņam piederoša uzņēmuma kravu.

Kučinskis arī minēja, ka šis gadījums kalpo par pierādījumu VID notiekošajām shēmām. Tikmēr VID noraidīja izteiktos pārmetumus par centieniem izmantot dienesta rīcībā esošos resursus, lai ietekmētu dienesta vadības izvēli.

Tāpat ziņots, ka partijas "Vienotība" iebildumu dēļ valdība otrdien atlika Koļegovas apstiprināšanu VID vadītājas amatā. Par to valdība lems nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!