Foto: Shutterstock

No sestdienas, dodoties ceļojumā uz kādu no Eiropas ekonomiskās zonas valstīm, par sarunām, īsziņām un interneta lietošanu viesabonēšanā būs jāmaksā mazāk, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Izmaiņas viesabonēšanas tarifos saistītas ar 2015. gada 25. novembrī apstiprināto Eiropas Savienības (ES) Regulu, kurā noteikts, ka sākot no 2017. gada 15. jūnija ES telefonsarunām, īsziņām un mobilā interneta lietošanai viesabonēšanā tiks piemēroti iekšzemes tarifi saskaņā ar lietotāja izvēlēto tarifu plānu.

2016. gada 30. aprīli sākas pārejas periods, kura laikā mobilo sakaru operatori drīkst pakalpojumiem viesabonēšanā piemērot iekšzemes tarifu ar papildmaksu, kopējam viesabonēšanas tarifam, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, nepārsniedzot 0,23 eiro par veiktā zvana minūti, 0,0137 eiro par saņemtā zvana minūti, 0,073 eiro par SMS un 0,242 eiro par megabaitu. Tāpat atļauts piedāvāt pakalpojumus par fiksētu maksu dienā vai tarifu plānus ar atšķirīgiem tarifiem, ja lietotāji tādus izvēlējušies.

Maksimālo uzcenojumu par zvanu saņemšanu Eiropas Komisija (EK) precizēs vēlāk, bet gaidāms, ka tas būs ievērojami zemāks nekā par izejošajiem zvaniem, informēja Eiropas Parlamenta (EP) sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Saskaņā ar viņas sniegto informāciju gadījumos, kad mobilo sakaru operators varēs pierādīt, ka viņš nespēj atpelnīt izmaksas, ko rada sakaru nodrošināšana citās ES dalībvalstīs un ka jaunie noteikumi ietekmēs arī cenas vietējiem abonentiem, regulators katrā dalībvalstī varēs atļaut ārkārtas gadījumā noteikt nelielu papildmaksu, lai atgūtu šīs izmaksas. Dalībvalstu regulatoriem gan būs tiesības operatora noteikto piemaksu mainīt vai neatļaut.

Savukārt, lai aizsargātu operatorus pret iespēju, ka lietotāji varētu šo likumu izmantot ļaunprātīgi, piemēram, darbojoties "mūžīgā viesabonētāja režīmā", operatoriem pie zināmiem nosacījumiem varētu atļaut iekasēt nelielu piemaksu, kurai tomēr jābūt zemākai par pašreizējiem vieabonēšanas tarifu griestiem.

Precīzi noteikumi par to, kā tas parādīsies līgumos par sakaru pakalpojumu sniegšanu, EK vēl izstrādās.

Tāpat jaunie noteikumi uzliek pienākumu interneta pieslēguma nodrošinātājiem vienlīdzīgi izturēties pret visu veidu saturu, proti, nedrīkstēs bloķēt vai palēnināt piekļuvi noteiktam saturam, lietojumprogrammai vai pakalpojumam komerciālu apsvērumu dēļ. To drīkstēs darīt vien tad, ja tas būs vajadzīgs tiesas spriedumu pildīšanai, tiesību aktu pildīšanai, kiberuzbrukumu apkarošanai vai datplūsmas pārblīves novēršanai, informēja Znotiņa-Znota. Ja minēto iemeslu dēļ būs jāiejaucas datplūsmā, tam būs jānotiek pārredzami, nediskrimējoši un proporcionāli, un to nedrīkstēs darīt ilgāk, kā nepieciešams. Operatoriem būs ļauts piedāvāt specializētus pakalpojumus ar nosacījumu, ka tas neietekmēs pārējo datu plūsmas kvalitāti.

Tāpat EP deputāti panākuši, ka interneta nodrošinātājiem būs topošajiem līgumslēdzējiem par fiksētā vai mobilā interneta pakalpojumiem skaidri jānorāda, ar kādu vidējo augšupielādes un lejupielādes ātrumus viņi var rēķināties.

Datplūsmas atšķirības no solītā, ja tās būs pastāvīgas vai gadīsies regulāri, sniegs lietotājam tiesības uz kompensāciju vai līguma laušanu. Dalībvalstu regulatori būs atbildīgi par lēmumu, vai solītā un reālā interneta ātruma atšķirības ir pietiekamas, lai to uzskatītu par līguma pārkāpumu, skaidroja Znotiņa-Znota.

Pirms došanās uz ārzemēm SPRK aicina pārliecināties, vai esošais tarifu plāns nodrošina viesabonēšanas pakalpojumus, kā arī iepazīties ar viesabonēšanas tarifiem operatoru mājaslapās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!