Globālā investīciju banka "Nomura International plc" par konsultācijām AS "Parex banka" pārdošanā saņems 250 000 eiro (175 700 latus), liecina ceturtdien publiskotais valdības sēdes protokols.
Tāpat "Nomura International plc" atlīdzība tiks maksāta par konsultāciju un atbalsta sniegšanu Privatizācijas aģentūrai (PA) sarunās ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) vai citu daudzpusēju finanšu institūciju.

Minētā atlīdzība tiek maksāta, ja tiek noslēgts darījums ar ERAB vai citu daudzpusēju finanšu institūciju, kā rezultātā minētā institūcija kļūst par "Parex bankas" akcionāru un ir veiksmīgi noslēgts darījums par investora piesaisti "Parex bankai".

Ministru kabinets šonedēļ atbalstīja konsultāciju līguma slēgšanu ar globālo investīciju banku "Nomura International" par "Parex bankas" akciju pārdošanu.

"Konsultanta izvēle valstij piederošo "Parex bankas" akciju pārdošanas jautājumā ir ļoti svarīgs solis, tāpēc esam gandarīti, ka šis uzdevums uzticēts profesionālai un pieredzējušai investīciju bankai," iepriekš norādīja "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

Melngailis uzskata, ka šis notikums sāk nozīmīgu posmu bankas turpmākajā attīstībā.

Pagājušā gada decembrī Latvijas valdība paziņoja par nodomu pārdot sev piederošo "Parex bankas" akciju daļu. Kopš paziņojuma izskanēšanas interesi un gatavību sniegt konsultācijas par šo darījumu pauda vairākas investīciju bankas.

"Nomura International" darbojas Centrālajā un Austrumeiropā kopš 1991.gada un ir kompetenta šī reģiona uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas procesu pārzinātāja. Kompānijas labā Baltijas banku sektora un vietējā tirgus dinamikas izpratne ir būtiski faktori, kas nodrošinās veiksmīgu minētā darījuma noslēgšanu.

"Nomura International" jau iepriekš - privatizācijas procesa aktīvākajā posmā - ir sadarbojusies ar Latvijas valdību. Šis finanšu konsorcijs kopā ar "Swedbank" (toreiz - "Hansabanku") 2000.gadā organizēja Latvijas valsts un "NASDAQ OMX Riga" (toreiz - Rīgas Fondu biržas) vēsturē lielāko akciju publisko piedāvājumu par naudu, piedāvājot investoriem aptuveni 10,7 miljonus jeb gandrīz 27% "Latvijas Gāzes" valstij piederošo akciju.

Jau ziņots, ka veiktas izmaiņas AS "Parex banka" akcionāru reģistrā un PA kļuvusi par 85,15% bankas akciju īpašnieci, informēja PA pārstāve Anete Frīdenšteina-Brīdiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!