Foto: DELFI
Starp Latvijas tālāku ekonomisko izaugsmi apdraudošajiem riskiem vēl arvien dominējošie ir ārējās vides riski – visbūtiskākais no tiem ir ģeopolitiskais risks saistībā ar situāciju Ukrainā.

To savā ikgadējā progresa ziņojumā par Latvijas Nacionālās reformu programmas īstenošanu norāda Ekonomikas ministrija.

Ziņojumā, kuru 29.aprīlī izskatīja valdība, ministrija norāda, ka jau pērn būtiski samazinājies eksporta pieauguma temps – Latvijas preču un pakalpojumu eksporta apjomi salīdzinājumā ar 2012.gadu pieauguši tikai par 1%.

"Starp galvenajiem ārējās vides riskiem minami notikumi Ukrainā, ekonomikas izaugsmes bremzēšanās Krievijā, ilgstoši zemas inflācijas draudi ES, Ķīnas un citu attīstības valstu izaugsmes samazināšanās, kā arī ASV monetārās politikas izmaiņas. Vienlaikus jāuzsver, ka ģeopolitiskais risks saistībā ar situāciju Ukrainā šobrīd ir būtiskākais risks Latvijas ekonomikas izaugsmei," brīdina Ekonomikas ministrija.

"Delfi" jau daudzkārt ziņojis, ka Ukraina patlaban piedzīvo dziļu politisko un ekonomisko krīzi, bet Krievijas ekonomikā ir sākusies lejupslīde – šā gada pirmajā ceturksnī kaimiņvalsts iekšzemes kopprodukts samazinājās par 0,5%.

Turklāt, turpinoties saspīlējumam Ukrainā, arvien pieaug ārvalstu noteiktās sankcijas pret Krieviju. Tiesa gan, ņemot vērā vairāku Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iebildumus, ES vēl nav izšķīrusies par plašu ekonomisko sankciju "iedarbināšanu", kas smagi skartu arī Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!