"Nordea banka" Latvijā noslēgusi vienošanos ar pilnsabiedrību "LEC, RECK un Empower" par finansējuma piešķiršanu 12 miljonu eiro apmērā projekta "Kurzemes loks" trešā posma īstenošanai, portāls "Delfi" uzzināja bankā.

Finansējums paredzēts arī projekta ģenerāluzņēmēja nodrošināšanai ar nepieciešamo apgrozāmo līdzekļu finansējumu, kā arī projekta riska vadības atbalstam.

""Kurzemes loks" ir valsts un visa Baltijas reģiona nozīmes enerģētikas projekts, kura ietvaros plānots atvērt jaunus elektroenerģijas tirgus un nodrošināt jaudīgāku elektrības piegādi uzņēmumiem un mājsaimniecībām. Šis viennozīmīgi ir pēdējo gadu viens no lielākajiem un stratēģiski nozīmīgākajiem projektiem, kam ir gan Latvijas, gan reģionālās enerģētikas drošības nozīme," uzsver "Nordea bankas" vadītājs Latvijā Jānis Buks. "Esmu gandarīts, ka "Nordea" kļuvusi par šī projekta daļu, uzsākot sadarbību jau iepriekšējā projekta posmā un to pilnvērtīgi turpinot arī šajā – noslēdzošajā projekta etapā."

Pilnsabiedrību "LEC, RECK un Empower" veido trīs būvniecības uzņēmumi, kas ir apvienojuši pieejamos resursus projekta realizācijai.

"Kurzemes loka" trešā posma īstenošana sniedz iespēju strādāt pie apjomīga un inženiertehniski sarežģīta projekta realizācijas vietējiem inženieriem, projektētājiem, kā arī nodrošina ar darbu vietējos darba resursu. Šis projekts sniedz iespēju pilnveidot speciālistu profesionalitāti un praktiskās spējas, kā arī zināšanas un iegūtā pieredze projekta realizācijā sniedz iespēju iesaistītajām organizācijām nostiprināt savu konkurētspēju ne tikai Baltijas un Skandināvijas tirgos, bet arī ārpus Eiropas Savienības robežām.

Šobrīd notiek intensīvs darbs pie būvprojekta izstrādes, lai 2017.gada aprīlī tiktu uzsākti būvniecības darbi un līdz 2019.gada otrajai pusei objekta būvniecība tiktu pabeigta.

"Kurzemes loks" ir energoinfrastruktūras jeb kvalitatīvas jaunas elektropārvades līnijas izveides un nozīmīgs Latvija valsts nacionālās enerģētikas projekts, kas īstenots Eiropas Savienības projekta ietvaros ar mērķi paaugstināt energoapgādes drošību gan Latvijā, gan visā Baltijas reģionā. Tas palielinās jaunu pieslēgumu iespējamību gan Kurzemes uzņēmēju, gan saimniecību vajadzībām veicinot reģiona un valsts ekonomisko attīstību.

Plānots, ka projekta realizācijas rezultātā tiks attīstīts Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pirkšanas, pārdošanas un tranzīta iespējas ar citām Eiropas Savienības valstīm. Projekta realizācijas rezultātā paaugstināsies arī Kurzemes reģiona un pilsētas patērētāju elektroapgādes drošums, kā arī tiks nodrošināts jaunu elektroenerģijas lietotāju elektroietaišu pieslēgšanas potenciāls.

Plānots, ka "Kurzemes loka" jauno 330 kV elektrolīniju kopējais garums būs ap 340 kilometriem jauda – 800 MW, savukārt kopējās izmaksas – aptuveni 200 miljoni eiro. "Kurzemes lokā" darbi turpināsies Rīgas virzienā un tos plānots noslēgt 2019. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!