Foto: Reuters/Scanpix

Sešu SIA "North Star Ltd" flotes kuģu dīkstāve, kas iestājusies kopš Norvēģijas lēmuma arestēt sniega krabju zvejas kuģi "Senators", Latvijas zvejniekiem mēnesī rada 731 179 eiro lielus zaudējumus, liecina Eiropas krabju zvejas asociācijas priekšsēdētāja Didža Šmita vēstule premjeram Mārim Kučinskim (ZZS).

Šmits vēstulē skaidro, ka aizturētā "Senator" kuģa dīkstāves izmaksas dienā sasniedz vismaz 6831 eiro, bet mēnesī – 205 000 eiro. Savukārt sešu "North Star Ltd" kuģu dīkstāves radītie zaudējumi kompānijai sasniedz 48 576 eiro dienā jeb 731 179 eiro mēnesī, neskaitot 180 000 eiro sodu, ko no kompānijas vēlas piedzīt Norvēģijas varas iestādes.

Otra Latvijas kompānija SIA "Baltjūra serviss", kuras flotē ir pieci kuģi, vēl tikai veic aprēķinus par zaudējumu apjomiem, raksta Šmits.

Zaudējumu apmērā iekļautas algas komandai, degvielas un apkures izmaksas, ostas nodevas, pārtikas un citas piegādes veidotās izmaksas, komunikācijas, apdrošināšana, kredītu maksājumi, kā arī citi izdevumi.

Pirms jautājuma risināšanas otrdien, 7. februārī, gaidāmajā Ministru kabineta (MK) sēdē, Šmits norāda, ka valstij ir pamats pieprasīt Eiropas Savienībai kompensēt zaudējumus Latvijas kompānijām, kas radušies "nespējot nodrošināt to likumisko tiesību izpildi Svalbāras zvejas rajonā".

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja, ka jautājums par sniega krabju zveju ir aktuāls jau otro gadu.

Viņš atgādināja, ka "bija tāds laiks, kad neizteica pretenzijas Krievija un Norvēģija, bet tad, redzot, ka lietas ļoti labi iet, izteica pretenzijas".

Kučinskis sacīja, ka zvejas likumību jau iepriekš atzinusi Eiropas Komisija (EK). Šobrīd notiekot diskusijas ar Norvēģiju, bet sarežģījumus rada tas, ka tā nav ES dalībvalsts.

Otrdien MK tiks lemts, vai ir iespējamas vēl kādas diskusijas vai prasības izvirzīt Norvēģijai caur EK. "Šobrīd taisnība ir mūsu pusē," pārliecību pauda Kučinskis, atzīmējot, ka līdzko Latvijas zvejnieki gūst panākumus, tā sākas diskusijas, kam šis resurss pieder.

Jau vēstīts, ka Norvēģijas varas iestādes 16. janvārī Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos arestējušas Latvijas zvejas kuģi "Senators".

Kuģis arestēts par nelegālu sniega krabju zveju Norvēģijas kontinentālajā šelfā. Par to, ka apkalpe nodarbojusies ar nelegālu zveju, liecinot ap 2600 jūrā izliktās krabju ķeršanas ierīces, turklāt apkalpei neesot bijis nepieciešamās atļaujas, iepriekš ziņoja izdevums "The Independent Barents Observer".

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) Norvēģijas vēstniecībai iesniedza notu ar lūgumu atbrīvot Latvijas kuģi ar 30 cilvēku apkalpi. Izteikts arī lūgums netraucēt zveju, kas notiek saskaņā ar starptautisko vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!