Valsts policija šovasar atklājusi noziedzīgu shēmu, kuru izmantojuši vismaz 13 uzņēmumi, kas ar sagrozītu kases aparātu programmu palīdzību, apejot darījuma reģistrēšanu, valstij izkrāpuši vismaz 1,2 miljonus eiro.

Izmeklējot citu noziedzīgu nodarījumu, pavasarī policija saņēma informāciju par kādu tirdzniecības vietu, kurā tiekot izmantots kases aparāts ar sagrozītu programmu, otrdien žurnālistiem paziņoja policijas Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Ģirts Mundurs.

Izmeklēšanā policija noskaidrojusi divus uzņēmumus, kuri nodarbojas ar aparātu uzstādīšanu un apkalpošanu, un piedāvājuši saviem klientiem šādu "pakalpojumu".

Abi uzņēmumi bija izstrādājuši sistēmu maksājuma darījuma nereģistrēšanai. Princips kases aparātu darbībai bijis tāds, ka, uzspiežot attiecīgu taustiņu kombināciju, tika panākts, ka operācija kases aparātā netiek uzskaitīta. Aparāts izdevis čeku, nereģistrējot darījumu.

Tādejādi kasē palicis pārpalikums.

Likumsargi kriminālprocesā veikuši vairākas kratīšanas, kurās izņemti 32 kases aparāti. Tāpat izņemtas shēmas instrukcijas, aparātu ierīces un neuzskaitītā skaidrā nauda. Savukārt 19 personām piemērots aizdomās turamā statuss.

Mundurs atklāja, ka personas ir "no abām pusēm", proti, gan kases aparātu uzstādīšanas uzņēmumu darbinieki, gan klientu uzņēmumu pārstāvji.

Vēl policijas darbinieki atklājuši, ka uzņēmumi tirgojuši preces bez uzskaites dokumentiem.

Pārbaudot kases aparātus, policija secinājusi, ka uzņēmumu darījumos nereģistrētā summa ir 1,2 miljoni eiro. Taču Mundurs norādīja, ka visi kases aparāti vēl nav pārbaudīti, tāpēc summa varētu būt lielāka.

Mundurs sacīja, ka kases aparātus uzņēmumi izmantojuši vairākus gadus.

Patlaban policija noskaidrojusi, ka divi kases aparātu uzstādīšanas uzņēmumi apkalpojuši 13 klientus, bet likumsargiem "ir indikācijas, ka klientu lokā varētu būt arī vēl citi uzņēmumi".

Atbildot uz jautājumu, vai kāds no diviem uzņēmumiem ir jau tā dēvētajā "Gan Bei" lietā iesaistītais "Brio" Mundurs uzsvēra, ka šajā gadījumā tie esot divi citi uzņēmumi.

Kā vēstīts, VID pērn 11.decembrī, informēja, ka tam ir informācija par diviem uzņēmumiem, kas izmantoja programmu, kas ļauj "sagrozīt" kases aprātus, un notiek aktīvs izmeklēšanas darbs un, visticamāk, apstiprināsies aizdomas par vēl citu uzņēmumu iesaistīšanos nelegālās programmatūras lietošanā.

VID "Gan Bei" ķēdes restorānos veica kratīšanas, tāpat ar Saeimas balsojumu tika atļauts veikt kratīšanu arī parlamenta deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesvietā, jo viņa sieva Gaļina Karmača tiek saistīta ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Karmača tika aizturēta, un viņai tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Pēc tam drošības līdzeklis tika mainīts.

Finanšu policijas pārstāvji iepriekš pauda pārsteigumu par to, "cik brutālā veidā tika apkrāpts katrs pircējs", jo klients, saņemot čeku, bija pārliecināts, ka norādītā pievienotā vērtības summa aizies valstij, taču "tā nonāca noziedznieku kabatās".

Programmatūru kases sistēmu uzņēmums pārdeva aptuveni par 1500 eiro un tā bija speciāli pielāgota katram kases aprātam. Taču tā gada laikā bija jāatjaunina vairāk nekā 10 reizes, un par katru reizi "klienti" atkārtoti maksāja IT uzņēmumam.

VID cer, ka šis kriminālprocess līdz gada beigām tiks nodots kriminālvajāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!