Foto: DELFI Aculiecinieks
Obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) nozare 2011.gadā bija vērojama stabilizēšanās, bet, lai gan pērnā gada rādītāji bija pozitīvāki nekā 2010. gadā, nozare gadu noslēdza ar gandrīz divu miljonu latu zaudējumiem, liecina Latvijas transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) dati.

Pēc LTAB rīcībā esošas informācijas pērn zaudējumu pieteikumi apdrošināšanas sabiedrībās iesniegti par 30 853 ceļu satiksmes negadījumiem (CSNg) jeb par 13,2% mazāk nekā  2010.gadā, kas bija iesniegti 35 553 pieteikumi.

Uz saskaņoto paziņojumu pamata 2011.gadā reģistrēti 19 288 CSNg, kas ir par 8,3%, mazāk nekā 2010.gadā. Lielākais uz saskaņotā paziņojuma reģistrēto negadījumu īpatsvars  bija ziemas - pavasara mēnešos, kad avārijas bija bez nopietnām sekām, kas ļauj plaši pielietot saskaņoto paziņojumu.

No visiem apdrošināšanas sabiedrībās reģistrētajiem negadījumiem vislielākais skaits ir reģistrēts tieši Rīgā - 56,7% jeb 16 200 negadījumi.

Pārskats par apdrošināšanas gadījumu skaitu sadalījumā pa CSNg notikuma mēnešiem

dati: LTAB

2011.gadā apdrošināšanas sabiedrībās un LTAB kopā iesniegti 39 236 zaudējumu pieteikumi, kas ir par 2 918 jeb 6,9% mazāk nekā 2010.gadā. Saistībā ar šī gada un iepriekšējo gadu zaudējumu pieteikumiem 2011.gadā ir  pieņemti 38 804 lēmumi par apdrošināšanas atlīdzības izmaksām par kopējo summu  23 895 074 lati, kas ir par  749 271 latu jeb 3% mazāk nekā 2010.gadā.

Vislielākā atlīdzību lēmumu summa tika izmaksāta par transportlīdzekļu bojājumu un bojāejas zaudējumu atlīdzināšanu, kas sasniedza 81,5% no kopējās atlīdzību summas. Vidējās atlīdzības izmaksas lielums par apdrošināšanas gadījumu 2011.gadā bija 709 lati, kas, salīdzinot ar 2010.gadu, gandrīz nav mainījies.

Tomēr LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics norāda, ka vidējās atlīdzības lielums par ārvalstīs notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem ir nemainīgi augsts.

"Vidējās atlīdzības lielums par ārvalstīs notikušiem ceļu satiksmes negadījumiem ir četras reizes lielāks nekā Latvijā. Kā rezultātā izmaksu ziņā tā ir ceturtā daļa no kopējās atlīdzība summas. Jāsaka, ka tieši augstais vidējais atlīdzības summas apmērs ārvalstīs notikušiem CSNg ir viens no iemesliem negatīvajai bilancei ar kādu OCTA nozare ir noslēgusi 2011.gadu. Protams, tam par iemeslu kalpo arī tas, ka Latvijā kopumā pieaug   auto remonta un medicīnas pakalpojumu izmaksas.  Kā arī viens no svarīgākajiem aspektiem ir zemās OCTA polises cenas, jo nenoliedzami tieši cenu faktors ir viens no galvenajiem nozares stabilitātei", skaidro Juris Stengrevics.

2011.gadā par apdrošināšanas sabiedrību pieņemtajiem lēmumiem un rīcības atbilstību OCTA likumam kopā saņemtas 267 sūdzības. Kopējais saņemto sūdzību skaits, salīdzinot ar 2010.gadu, ir samazinājies par 4%.

"Analizējot statistiku pa gadiem, jāsaka, ka kopējais sūdzību skaits par apdrošināšanas sabiedrību pieņemtajiem lēmumiem nekad nav bijis ļoti augsts, tomēr neliela tendence šim skaitlim samazināties sāk izkristalizēties, kas mūs, protams, tikai priecē. Jo lielāka būs klientu uzticība apdrošināšanas sabiedrībām, jo produktīvāka būs sadarbība un attiecīgi augstāka sniegto pakalpojumu kvalitāte, kas neapšaubāmi nāks par labu visai nozarei. Jo runājot par OCTA nozares attīstību ilgtermiņā, uz šo jautājumu jāskatās ne tikai no aspekta, cik finansiāli stabili strādā nozares dalībnieki, bet arī - cik augsta ir sniegto pakalpojumu un servisa kvalitāte", uzsver Stengrevics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!