Foto: LETA
Valdība otrdien pēc zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) lūguma lēma vēl neskatīt grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz samazināt elektroenerģijas cenas energointensīvajiem uzņēmumiem.

Zemkopības ministrs lūdza likumprojektu otrdien neskatīt, lai dotu laiku Ekonomikas ministrijai (EM) un lauksaimniekiem izdiskutēt plānotās izmaiņas.

Vēstīts, ka no 1. augusta iedzīvotājiem jāmaksā ne tikai par patērēto elektroenerģiju, bet arī par tās piegādi. Šīs izmaiņas īpaši sāpīgi skārušas lauksaimniekus, kuru rēķini liek satraukties ne vien par saimniecību konkurētspēju, bet arī dzīvotspēju. Lauksaimnieki uztraucas, ka plānotās izmaiņas Elektroenerģijas tirgus likumā vēl vairāk ietekmēs viņu maciņus.

Līdzšinējā kārtība paredz, ka obligātā iepirkuma komponente (OIK) tiek aprēķināta un piemērota proporcionāli elektroenerģijas patērētāju patērētājam elektroenerģijas daudzumam. Savukārt otrdien neskatītie grozījumi paredz diferencēt OIK maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra.

EM paredz, ka grozījumi veicinās elektroenerģijas lietotāju pieslēgtās jaudas nepieciešamības izvērtēšanu, kā arī to rezultātā palielināsies pieejamība uzstādītajām, bet neizmantotajām jaudām.

Vienlaikus tie veicinās ekonomisko izaugsmi un nodrošinās apstrādes rūpniecības konkurētspēju ilgtermiņā.

Tiek prognozēts, ka šāda risinājuma īstenošanas gadījumā uzņēmumu mainīgās izmaksas par katru nākamo saražoto produkcijas vienību būtu ievērojami zemākas kā šobrīd, tādējādi stimulējot uzņēmumus kāpināt ražošanas apjomu un attiecīgi arī elektroenerģijas patēriņu.

Vēstīts, ka 12. septembrī valdība atbalstīja EM izstrādāto jauno obligātā iepirkuma komponentes OIK risinājumu.

EM OIK jaunais sistemātiskais risinājums paredz diferencēt OIK pēc patēriņa lieluma. Tas paredz, ka līdz ar nākamā gada aprīli OIK tiks sadalīts četrās maksātāju grupās: ar 0,4 kilovoltu (kV) pieslēgumu (līdz 64 ampēriem), ar 0,4 kilovoltu pieslēgumu (virs 64 ampēriem), ar 6-20 kilovoltu un 110 kilovoltu pieslēgumu.

Lielākie ieguvēji līdz ar šādām izmaiņām būs lielie elektroenerģijas patērētāji, bet cietīs mazie un vidējie uzņēmumi, iepriekš pauda portāla "Delfi" uzrunātie eksperti.

Plānots, ka OIK sistemātiskais risinājums stāsies spēkā nākamā gada 1. aprīlī.

Ziņots, ka OIK ir valsts noteikts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamajiem energoresursiem. Atbalstu īsteno publiskais tirgotājs – AS "Enerģijas publiskais tirgotājs". Uzņēmums iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros no elektroenerģijas ražotājiem, maksā garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas, kā arī administratīvās izmaksas. Minētās izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam patēriņam kā OIK maksājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!