Foto: LETA

Farmācijas uzņēmumam "Olainfarm" pavērusies iespēja strādāt Turcijas tirgū un tas zināmā mērā noticis, pateicoties bijušajam Latvijas prezidentam Andrim Bērziņam, atzina uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins.

"Mūsu eksprezidents Andris Bērziņš pērn vasarā divas reizes runāja ar Turcijas prezidentu Redžepu [Tajipu] Erdoanu, lai turki pie mums uz ražošanu atsūta savu komisiju, kas pārbaudīs ražošanas prakses atbilstību pienācīgajām normām. Un tajā brīdī es stāvēju blakus," sacīja "Olainfarm" vadītājs.

"Tas nostrādāja - pie mums atsūtīja inspekciju, un, lai tas būtu ātri, mūs nolika priekšā rindā, kurā ir tūkstošiem uzņēmumu, kas gaida tādu pašu pārbaudi," norādīja Maligins.

Tas varēja notikt, arī pateicoties politiskajam resursam, piebilda uzņēmējs, atgādinot, ka Latvija vienmēr atbalstījusi Turciju tās ceļā uz Eiropas Savienību (ES).

Pārbaudes jau ir veiksmīgi pabeigtas un šobrīd uzņēmums reģistrācijai Turcijā gatavo septiņus produktus, sacīja Maligins.

"Mēs ceram 2017.gadā visu noformēt, un tad pēc desmit divpadsmit gadiem reāli panākt tur tādus pat pārdošanas apjomus kā Krievijā. Bet vispirms nāksies investēt. Iespējams, nulles rentabilitāti mēs tur sasniegsim trešajā darba gadā," prognozēja uzņēmējs.

Viņš atzina, ka visi galvenie noieta tirgi, kuros strādā "Olainfarm", - Krievija, Ukraina, Baltkrievija, citas NVS valstis - šobrīd krītas.

"Bet mēs mākam strādāt krītošos tirgos," uzsvēra Maligins.

"Piemēram, no Ukrainas ir izkritusi Doņecka, Luhanska un Krima. Tikai viena pati Doņecka tie ir 10% Ukrainas tirgus. Bet Ukrainas ekonomika pērn zaudēja 25% sava apjoma. Un citi farmācijas uzņēmumi rezultātā zaudēja desmitiem procentu. Bet mūsu kritums Ukrainā bija minimāls, un šogad mēs tur plānojam 10% pieaugumu," sacīja uzņēmējs.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

No biznesa attīstības viedokļa "Olainfarm" interesē Baltkrievijas plāni valsts uzņēmumu, arī farmācijas, privatizācijā, atzina Maligins.

"Risks, protams, ir liels. Bar arī potenciālie ienākumi nav slikti. (..) Pagaidām tiešas nepieciešamības pirkt Baltkrievijas uzņēmumu nav, bet pēc pusgada situācija var mainīties, un tad mums nāksies pakārtot savu darbību likumiem," skaidroja uzņēmējs.

Izsakoties par Turcijas tirgu, Maligins atzina, ka ir jārēķinās ar zināmiem ierobežojumiem.

"Piemēram, mēs uzreiz parakstījām līgumus, ka tur būs mūsu iepakošanas līnijas, jo savādāk Turcijā nav iespējams reģistrēt zāles. Un iepakojums - tas vēl ir vienkāršs variants. Pasaules farmācijas gigantiem uzreiz pieprasa, lai viņi tur izveido ražošanu pilnā apjomā," norādīja uzņēmējs.

Turcijas tirgus, ja "Olainfarm" izdosies tajā iekļūt, būs līdzvērtīgs Krievijas tirgum, kur "Olainfarm pārdod aptuveni 40% savu zāļu, prognozēja Maligins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!