Pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" kā Starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas konsorcija (ICIJ) dalībnieks izpētījis no Panamas juristu firmas "Mossack Fonseca" noplūdušo informāciju, kur atradis virkni sabiedrībā zināmu uzņēmēju.

Par Latviju datubāzē ir 15 951 ieraksts, no kuriem liela daļa saistīti ar to, ka klientiem bijuši konti nerezidentus apkalpojošās Latvijas bankās, arī skandināvu "Nordea" aktīvi tirgojusi ārzonu kompānijas. Daļa no patiesajiem labuma guvējiem un akcionāriem, kas norādīti kā saistīti ar Latviju, ir Krievijas un bijušo NVS valstu pilsoņi. Daļa ir plašāk nepazīstami cilvēki, kuru vārdu publiskošanu "Re:Baltica" uzskata par nepamatotu, jo ārzonu izmantošana pati par sevi nav noziegums.

"Mossack Fonseca" dokumentos atrodams Ventspils mērs Aivars Lembergs un viņa meita, tomēr šīs ārzonas jau ir publiski zināmas no tiesu materiāliem.

Divi ārzonu uzņēmumi Panamā piederējuši uzņēmējam Aināram Gulbim. Vienā no tiem, Farber & Associates, par direktoriem iecelts viņa tēvs Alvils un dēls - slavenais tenisists Ernests.

Gulbis "Re:Baltica" teicis, ka firmu nopircis 90. gadu vidū, jo nav juties droši, ka viņa īpašumus kāds nemēģinās atņemt. Vienīgais firmas uzdevums bijis turēt SWH Grupas akcijas, un tagad, kad tā pārdota, arī ārzonas firma esot likvidēšanas procesā. Tēva un dēla iecelšanu par direktoriem viņš skaidro ar to, ka "tas ir ģimenes uzņēmums un es viņiem uzticos". Gulbis uzsver, ka firmai nav bijuši rēķini bankās un tā nav veikusi pārskaitījumus. "Ar Ernesta karjeru tai vispār nav nekāda sakara," Gulbja teikto citē "Re:Baltica".

Savukārt uzņēmējs Gunārs Ķirsons ar ārzonu palīdzību mēģinājis saglabāt kontroli pār finanšu grūtībās nonākušo "Lido". Proti 2010. gada jūlijā noslēgta vienošanās Panamā reģistrēto "Carcel Holdings" un Britu Virdžīnās reģistrētajām "Joyton International" un "Joondaloop Financial Corp". "Lido" apņēmās samaksāt šiem uzņēmumiem 21 miljonu dolāru parādus, "Lido" ieguva tiesisko aizsardzību, bet pats Ķirsons pasludināja maksātnespēju.

"Re:Baltica" skaidro, ka krīzes laikā šādas shēmas uzņēmēji mēdza izmantot, lai ar fiktīvu kreditoru palīdzību, aiz kuriem paši slēpās, paturētu savās rokās vērtīgus aktīvus un izvairītos no visu īsto parādu atmaksāšanas.

Divām no ārzonu firmām kā pilnvarotais pārstāvis norādīts Vladimirs Šestakovs - vēlākais Ķirsona biznesa partneris, bet trešajai - advokāts Valdis Bergs. Ķirsons iepriekš izteicies, ka krīzes laikā bija pierunāts uz šaubīgiem maksātnespējas risinājumiem, bet tad izvēlējies godīgu sarunu ar kreditoriem.

Reklāmas aģentūras DDB vadītājs Edgars Skulte 2010. gadā iegādājies Panamā reģistrēto "Phoenix Marketing". Līdzīgi kā daudziem citiem, viņam palīdzējusi "Nordea" banka. Pērn decembrī Skulte gan e-pasta vēstulē bankai lūdzis likvidēt "Phoenix Marketing", norādot, ka viņam šo uzņēmumu vairs nevajagot.

"Mossack Fonseca" pakalpojumus aktīvi izmantojis arī jaunais "airBaltic" investors Ralfs Dīters Montāgs-Girmess. Pirms trim gadiem darbojušās trīs ārzonu firmas – "ARQ Aviation Limited", "ARQ Investment Limited" un "ARQ Real Estate Holdings Limited", kurās viņš bijis vadītājs.

Noplūdušie dokumenti arī atklāj norādes uz Montāga-Girmesa aktivitātēm Krievijas tirgū, to skaitā nekustamo īpašumu jomā.

Tāpat "Re:Baltica" atklājusi "Dinaz" bijušo īpašnieku biznesus ārzonās. Pirms pāris gadiem Panamā reģistrētu firmu "Licorne Energy Holding" dibināja Nikolajs Jermolajevs, Viktors Busels un Genādijs Stankevičs. Savukārt Buselu ģimenes četri pārstāvji - Viktors, Oļegs, Inna un Vera - saimnieko Panamā reģistrētā firmā "Overland Trading Consultants".
Jāatgādina, ka pagājušā gada janvārī VID sāka kriminālprocesu aizdomās par uzņēmuma izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Tikušas aizturētas sešas personas un skaidrā naudā atrasts pusotrs miljons.

"Delfi" jau vēstīja, ka "Mossack Fonseca" vārds manāms ceļu būves uzņēmuma "A.C.B." darījumā, kurā tā pārdeva tenisa halli ofšoram "Amza Properties". "Re:Baltica" noskaidrojusi, ka darījumā "A.C.B." īpašnieki zemi un ēku pārdevuši paši sev. "A.C.B." vadītājs Valdis Lejnieks žurnālistiem noliedzis, ka darījums būtu veikts nodokļu optimizācijai, norādot, ka īpašumu apsaimnieko Latvijā reģistrēta un nodokļus maksājoša kompānija, bet neizskaidroja, kāpēc darījumā bija vajadzīga ārzonu firma. "Tas bija sen. Bija krīze, vajadzēja naudu un tā bija tāda kā piespiedu pārdošana. Un kāpēc ne? Vai tad tas ir kas nelikumīgs?" Lejnieku citē "Re:Baltica".

2011. gadā Britu Virdžīnu salās ar "Nordea" starpniecību firmu "Libero Management Inc." iegādājies arī kādreizējā "Parex" bankas īpašnieka Valērija Kargina dēls Maksims.

Savukārt firmu "Romur Inc" 2011. gadā Panamā iegādājies arī Gundars Bedre, pārtikas piedevu ražotāja NEO īpašnieks un vadītājs.

2008. gadā Britu Virdžīnu salās reģistrētu firmu "Adorta Systems" iegādājās uzņēmuma "Dzintars" valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs. Uzņēmējs skaidrojis, ka firma dibināta, jo tas bijis svarīgi viņa biznesa partneriem: "Ofšora firma strādātu ar ofšoru, citādi tur nevar būt." Bijis plāns nodarboties ar kosmētikas produktu tirdzniecību Krievijas un citos tirgos, taču sākusies krīze un firma "nomirusi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!