Foto: LETA
Par 4,5 miljoniem eiro plānots izbūvēt ūdeņraža ražošanas, uzglabāšanas un uzpildes staciju jaunā ar ūdeņradi darbināmā sabiedriskā transporta vajadzībām.

Ceturtdien "Rīga satiksmes" (RS) rīkotajā preses konferencē Latvijas Zinātņu akadēmijas pārstāvis Aivars Starikovs pastāstīja, ka Vienības gatvē 6 tiks veidota ūdeņraža ražošanas, saglabāšanas un uzpildes stacija, kas publiski būs pieejama arī privātajam transportam. Iepirkuma paredzamā summa ir 4,5 miljoni eiro, no kuriem 50% līdzfinansēs Eiropas Savienība (ES), līdzīgi kā jauno trolejbusu iegādei. Ūdeņradi paredzēts iegūt no dabasgāzes.

Starikovs skaidroja gan ūdeņraža kā alternatīvā resursa labās īpašības, piemēram, to, ka gāze ir viegla, nav toksiska un ērti uzglabājama, gan jautājumus, kas saistīti ar ūdeņraža elektromobiļu ekspluatāciju, minot, ka pasažieru pilsētas autobusi var nobraukt ap 300 līdz 400 kilometriem un to uzpilde aizņem no septiņām līdz desmit minūtēm. Starikovs apgalvoja, ka jauno trolejbusu ekspluatācija nepārsniegs pašreizējās izmaksas.

Starikovs arī izklāstīja, ka pirmie ūdeņraža autobusi tika izstrādāti 20. gadsimta 80. gados un šobrīd Eiropā vairāki sabiedriskā transporta operatori ikdienā izmanto aptuveni 80 ūdeņraža autobusus, kuros enerģijas avots ir ūdeņraža gāze, ko no ūdeņraža pārvērš elektrībā.

Par iepirkumu projekta juridiskajām niansēm informēja RS Juridiskās daļas vadītājs Didzis Stepe, kurš izklāstīja pamatojumu šim pirkumam, atkārtoti minot lielās problēmas ar gaisa kvalitāti Rīgā un nepieciešamību šīs problēmas risināt, līdz ar to Rīgas plāns ir bezizmešu transporta līdzekļi, kas darbināmi ar alternatīvajiem resursiem.

Stepe pastāstīja, ka 10 trolejbusi ir skaits, kas paredzēts konkrētā pilotprojekta iepirkumos, savukārt Starikovs papildināja Stepes teikto, piebilzdams, ka visā Eiropā šī tehnoloģija ir inovatīva, tādēļ tā ir jāadaptē industriālā vidē, līdz ar to ar 10 šāda veida trolejbusiem ir gana, lai iepazītu tehnoloģijas darbības īpatnības.

Projekta gaitā tiks iegādāti 10 trolejbusi, kam rezerves vilces jauda tiks nodrošināta ar ūdeņraža kurināmā elementiem. Iepriekšējo iepirkumu rezultātā Rīgas ielās gaidāmi arī 10 ar ūdeņradi darbināmi elektriskie autobusi.

Bezizmešu transportlīdzekļu iepirkuma paredzamā summa ir 18 miljoni eiro.

Jau iepriekš tika ziņots, ka nākamgad Rīgas ielās varētu sākt kursēt jauni, ar ūdeņradi darbināmi trolejbusi un autobusi.

Šī gada jūlijā noslēgsies RS izsludinātais iepirkumu konkurss desmit jaunu trolejbusu iegādei. Mērķis šādu trolejbusu iegādei esot samazināt izmešu daudzumu, kas nonāk gaisā, sadegot dīzeļdegvielas produktiem.

Inovāciju projektā līdzfinansējumu trolejbusu iegādei piešķīrusi arī ES. Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītājs Vadims Baraņņiks (S) minēja, ka līdzfinansējuma avots ir ES Eiropas infrastruktūras savienošanas instruments (EISI/CEF), kas līdz šim Latvijā ir bijis finansējuma avots vēl tikai vienam projektam - ''Rail Baltica'' dzelzceļa sliežu izbūvei.

Komitejas vadītājs Baraņņiks izteicās, ka ar ūdeņradi darbināmo trolejbusu ieviešana galvaspilsētā ir interesanta un uz novitātēm vērsta iecere, kas šobrīd ir ļoti aktuāli arī Eiropas kontekstā. Ar alternatīvajiem resursiem darbināmi sabiedriskā transporta līdzekļi tiek ieviesti Vācijā, Nīderlandē un vēl citās Eiropas valstīs, tā apliecinot jauno tehnoloģiju nākotnes perspektīvu. Sabiedriskā transporta jomas aktivitātes, kuras ievieš Rīga, ir unikālas ne tikai Baltijas, bet pat Austrumeiropas kontekstā, uzsvēra Baraņņiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!