Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Par elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu būtu jāmaksā ne tikai elektroenerģijas patērētājiem, bet arī elektroenerģijas ražotājiem, pirmdien Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības rīkotajā diskusijā sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Gatis Ābele.

"Patlaban AS "Sadales tīkls" rēķinus par sadales sistēmas pakalpojumu apmaksā tikai patērētāji, un tā nav pareiza sistēma. Tehniski ir pilnīgi vienalga, kādā virzienā pa tīklu plūst elektrība, un par tīkla lietošanu būtu jāmaksā arī elektrības ražotājiem - šis vezums būtu jāvelk arī ražotājiem," norādīja Ābele.

Viņš piebilda, ka daudzās Eiropas valstīs tas ir jau sen iedibināts princips.

Jau vēstīts, ka ir noslēgušās trīs SPRK organizētās publiskās konsultācijas par tarifu aprēķināšanas metodikām elektroenerģijas un ūdenssaimniecības jomā, pēc kurām nolemts pagarināt kapitāla atdeves likmes noteikšanas termiņu, liecina paziņojums regulatora mājaslapā.

Konsultācijās par Elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku, Elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku un Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku regulators saņēmis vairākus viedokļus. Lai nodrošinātu izsvērtu pieeju, kuru vienveidīgi piemērot visās konsultētajās metodikās, SPRK nolemj pagarināt termiņu, līdz kuram šajā gadā nosakāma kapitāla atdeves likme - līdz 2016.gada 30.decembrim.

Par grozījumiem Elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikā un Elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikā regulators ir saņēmis 10 viedokļus - no AS "Augstsprieguma tīkls", Būvmateriālu ražotāju asociācijas, Ekonomikas ministrijas, AS "Latvenergo" , AS "Latvijas Elektriskie tīkli", AS "Latvijas Gāze", Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas, biedrības "Rīgas aktīvo senioru alianse" un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, SIA "RTO Elektrotīkli" un no AS "Sadales tīkls".

Saņemti vairāki aicinājumi, ņemot vērā augstos tarifus un sabiedrības maksātspēju, koriģēt patlaban plānoto kapitāla atdeves likmes noteikšanas metodiku, lai likme būtu zemāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!