Piektdien Privatizācijas aģentūras (PA) padome pieņēma zināšanai PA valdes sniegto informāciju par privatizētā valsts uzņēmuma sanatorijas "Ķemeri" privatizācijas noteikumu izpildi. Tāpat kā iepriekšējā PA padomes sēdē arī šoreiz padomes locekļiem bija atšķirīgi viedokļi par to, vai sanatorijas privatizācijas noteikumi tiek pildīti.
PA padomes loceklis Normuds Lakučs padomes sēdē turpināja apšaubīt sanatorijas "Ķemeri" privatizācijas noteikumu izpildi un aicināja padomei atcelt noslēgtos līgumus ar "Ominasis Italia" un "Ominasis Latvija".

Savukārt PA padomes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis padomes locekļiem norādīja, ka padomei nav tiesības atcelt līgumu, jo šādu lēmumu var pieņemt tikai aģentūras valde, bet padomes kompetencē ir konstatēt iespējamos pārkāpumus.

Arī PA valdes priekšsēdētāja vietnieks Viktors Šadinovs piekrita šim Kalvīša teiktajam un sacīja - ja noteiktajā laikā sanatorijas privatizētāji nesamaksās soda naudu un neveiks investīcijas nepieciešamajā apjomā, PA valde var lemt par līguma laušanu vai citiem pasākumiem, lai nodrošinātu sanatorijas privatizāciju. Pēc Kalvīša norādītā, ja PA padome konstatēs, ka "Ķemeru" privatizācija valstij nodarījusi zaudējumus, tad pie atbildības sauks PA valdi.

Savukārt PA padomes locekle Judīte Oškalne PA valdei pārmeta, ka tā pirms līguma slēgšanas datu bāzēs nav pārbaudījusi informāciju par "Ominasis Italia". Oškalnes rīcībā esošā informācija liecina, ka uzņēmums "Ominasis Italia" Itālijā jau gadu ir neaktīvs, bet kā uzņēmuma darbības veids ir norādīta medicības preču tirdzniecība, elektropreču tirdzniecība u.c. Tas viņai liek apšaubīt, ka minētais uzņēmums spēj sekmīgi nodarboties ar nekustamo īpašumu apsaimniekošanu.

Oškalne arī norādīja, ka "Ominasis Italia" pamatkapitāls ir tikai aptuveni 300 latu, un datu bāzēs, no kurām viņa guvusi informāciju, kompānijai reģistrēts tikai viens darbinieks.

Jau ziņots, ka jautājumu par sanatorijas privatizāciju PA padome pārrunāja iepriekšējā padomes sēdē, bet tā skatīšanu atlika līdz papildus informācijas saņemšanai, jo PA padomes locekļi nespēja vienoties, vai sanatorijas privatizētāji izpildījuši noteiktās saistības.

PA padomes loceklis Normunds Lakučs iepriekšējā PA padomes sēdē pastāvēja, ka PA jāveic visi nepieciešamie pasākumi, lai atceltu ar SIA "Ominasis Italia-SRL" (OI) un SIA "Ominsais Latvia" (OL) noslēgtos līgumus, jo, viņaprāt, OI sanatorijā nav veicis nepieciešamās investīcijas, kā to nosaka privatizācijas noteikumi un visu pušu vienošanās nosacījumi.

Savukārt ekonomikas ministrs un PA valsts pilnvarnieks Aigars Kalvītis kategoriski neatbalstīja šādu priekšlikumu, jo PA valdes sniegtā informācija liecina, ka OI ir pildījis PA valdes noteiktās saistības sanatorijas "Ķemeri" jautājumā. "Ar ārvalstu investoriem ir jārisina pilnvērtīgs dialogs; ar tiem nevar runāt no spēka pozīcijām," pauda Kalvītis.

Arī PA ģenerāldirektors Jānis Naglis atzina, ka OI "visus nepieciešamos darbus ir paveicis, vienīgi dažreiz birokrātisku iestāžu dēļ kavējusies dažu uzdevumu izpilde". Kā zināms, PA valde ir atzinusi, ka OI vienošanos par investīciju ieguldīšanas kārtību sanatorijā "Ķemeri" izpildījis, bet ar termiņa kavējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!