Foto: morgueFile

Turpmāk gala lēmumu par to, piešķirt vai nepiešķirt valsts budžeta likumā paredzētos valsts galvojumus pieņems Ministru kabinets, nevis finanšu ministrs. To paredz Saeimas galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā ”Par budžetu un finanšu vadību”.

Parlamenta vairākuma atbalstītās likuma izmaiņas paredz, ka valsts galvojumi turpmāk būs pieejami tikai tādām kapitālsabiedrībām, kurās vismaz 50% kapitāldaļu pieder valstij vai pašvaldībām.

Turklāt galvojumi netiks izsniegti gadījumos, kad pastāvēs paaugstināts aizdevuma atmaksas risks vai galvojuma pretendents jau iepriekš būs pārkāpis noteikto galvojumu vai valsts aizdevumu izsniegšanas vai uzraudzības kārtību.

"Delfi" jau vēstīja, ka jau kopš šā gada pavasara likums vairs neļauj piešķirt valsts galvojumus privātām kompānijām, taču Valsts kontrole savā ziņojumā par 2012. gada valsts budžeta un pašvaldību budžetu izpildi bija vērsusi uzmanību uz pastāvošām nepilnībām valsts galvojumu izsniegšanas kārtībā un visai kritiski novērtējusi Valsts kases lēmumu atmaksāt "Liepājas metalurgam" galvoto kredītu.

Jau vēstīts, ka Valsts kase 2013.gada jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksājusi Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus, kas ir valsts galvotā kredīta rūpniecības uzņēmumam AS "Liepājas metalurgs" pamatsummas atlikums. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Galvojumu valsts vārdā par "Liepājas metalurga" saistībām kopumā 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apmērā pret banku "UniCredit" izsniedza toreizējais finanšu ministrs Einars Repše 2009.gada decembrī. Aizņēmums "Liepājas metalurgam" bija nepieciešams ražotņu modernizācijai.

Patlaban "Liepājas metalurga" maksātnespēja pieteikta LIepājas tiesā. Tiesa par to lems 12.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!