Būvniecības kompānija "Merks" pirmdien par 17,61 miljoniem eiro pārdevusi daudzfunkcionālo halli "Arēna Rīga" uzņēmējam Igoram Ivanovam.
Līgums par halles pārdošanu parakstīts pirmdien un kompānija norāda, ka halle pārdota, jo tās uzturēšana nesaskan ar uzņēmuma "Merko Ehitus" pamatdarbības principiem.

Līdz ar halli Ivanovs savā īpašumā ieguvis arī hallei pieguļošo zemi – 5,8 hektārus, kurā plānots attīstīt izklaides un atpūtas kompleksu. Pagaidām gan tā ir tikai ideja, tuvākajā laikā plānots izsludināt arhitektu konkursu, kurā meklēs labāko risinājumu, otrdien žurnālistiem pastāstīja "Arēna Rīga" valdes loceklis Guntars Antoms.

Izklaides centrā paredzēts veidot veikalus, viesnīcas, restāronus, SPA, boulinga zāli un citas izklaides iespējas. Savukārt "Arēna Rīga" valdē un darbībā izmaiņas nav gaidāmas.

"Merks" valdes priekšsēdētājs Ivars Geidāns žurnālistiem pastāstīja, ka Ivanova piedāvājums iegādāties halli par 17 miljoniem eiro bijis visnopietnākais, neskatoties uz to, ka halles būvniecība izmaksājusi gandrīz 30 miljonus eiro.

Geidāns skaidroja, ka īstermiņā halles projekts strādājot ar zaudējumiem, taču ilgtermiņā, ņemot vērē iegūto zemi halles apkārtnē "būsim ieguvēji", pauda Geidāns.

Viņš arī pastāstīja, ka Ivanovs halles apsaimniekošanā un lēmumu pieņemšanā iesaistījies jau kopš jūnija, kad parakstīts nodoms par halles pārdošanu.

1958.gadā dzimušais Ivanovs ir celtniecības SIA "Būvikom" valdes priekšsēdētājs un "Mangaļsalas Nami" līdzīpašnieks.

2002.gadā viņš iegādājās rūpnīcu "Aerosols" Jelgavas ielā Rīgā, kuras teritorijā attīstīja daudzdzīvokļu māju projektu "Torena nami".

2003.gadā viņš bija akcionārs un direktoru padomes priekšsēdētājs projektā "Vertikālā pasaule", kura ietvaros iecerēts uzbūvēt divus debesskrāpjus Daugavgrīvas ielā. 2006.gadā Ivanovs pārdevis šo projektu "Z Towers".

"Arēna Rīga" ir 12 000 skatītāju vietas un halles 11 darbības mēnešos 2006.gadā, kamēr to apsaimniekoja "Merks" tajā notikuši 126 pasākumi, tai skaitā 33 Pasaules hokea čempionāta spēles un halli apmeklēja 520 000 skatītāju.

Šī gada vienpadsmit mēnešos halles apgrozījums bijis 2,533 miljoni latu un pamatdarbības peļņa bija 425 tūkstoši latu, teikts paziņojumā Tallinas Fondu biržai.

Iepriekš jau ziņots, ka "Merks" abpus Skanstes ielai līdz 2014.gadam iecerējusi uzcelt jaunu pilsētas rajonu, kurā būtu vismaz divi tūkstoši jaunu dzīvokļu, bankas, viesnīcas, biroji, sabiedriskās ēkas, parks un atpūtas zonas.

Kompānija 28 hektārus zemes kādreizējo mazdārziņu un neapbūvētās teritorijas ap Skanstes ielu un jau uzcelto "Arēnu Rīga", sadalījusi astoņos kvartālos, kuriem katram būs savs apbūves mērķis un projektu izstrādās viens vai vairāki arhitektu biroji.

Projekta pirmajā kārtā plānots attīstīt Vesetas ielai pieguļošos kvartālus ap jau uzcelto "Arēnu Rīga". Starp šiem kvartāliem izbūvēts vairāku iekšējo ielu tīklojums, un dažādās attīstības stadijās ir vairāki ēku projekti. Otrajā kārtā paredzēts izbūvēt kvartālus starp Skanstes un Sporta ielu.

Patlaban pēc somu arhitektu "KVA Architects" tiek apbūvēts ceturtais kvartāls, kura ietvaros celtas daudzdzīvokļu mājas Skanstes virsotnes. Kopumā šajā projektā būs 508 dzīvokļi. Kvartāla būvniecību plānots pabeigt 2008.gada pavasarī.

Sestā kvartāla koncepciju izstrādājis somu birojs "Evata" un šobrīd konkrētas aprises ieguvusi biroja "Sarma&Norde" projektētā "Latvijas krājbankas" jaunā ēka, kuru ekspluatācijā plānots nodot 2007.gada sākumā. Vēl šajā kvartālā iecerētas divas biroju ēkas un viesnīca, kā arī pēc arhitektu biroja Ivara Šļivkas birojs projekta celtas 10—12 stāvu augstas daudzdzīvokļu mājas.

Septītajā kvartālā jau uzbūvēta un darbojas "Arēna Rīga". Bet astotajā kvartālā saskaņā ar pilsētas attīstības plānu divas trešdaļas teritorijas aizņems parks, kurā varētu būt arī vasaras kafejnīcas, bērnu rotaļu laukumi, tējas namiņi. Atlikušajā trešdaļā paredzēti dzīvojamie nami.

15.kvartāla koncepciju izstrādājis arhitektu birojs "F.L. Tadao&Lukševics" un 70% no kvartāla apbūves paredzēta birojiem, pārējie — dzīvojamajām ēkām.

Savukārt 16.—18.kvartālos pilsētas attīstības plāns pieprasa jauktu darījumu un dzīvojamo apbūvi, pieļaujot 12—21 stāvu augstas ēkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!