Foto: AFI
"Parex banka" par mēnesi pārcēlusi sindikātam uzreiz atdodamās kredīta daļas datumu, paredzot, ka 20% aizdevuma (155 miljoni eiro, ap 108,5 miljoni latu) banka atdos 18.martā, liecina laikraksta "Diena" rīcībā esošā informācija.
"Parex bankas" vadība pagājušā nedēļā aktualizējusi savu piedāvājumu ārvalstu sindikātam, kam banka parādā vairāk nekā pusmiljardu latu. Savukārt Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), ar kuru Finanšu ministrija (FM) risina sarunas par tās iesaistīšanos "Parex" kapitālā, aizvien nav sniegusi atbildi par tās iespējamo kļūšanu par "Parex" finanšu investoru, bankas kapitālā ieguldot līdz 100 miljoniem eiro (ap 70 miljoniem latu).

Atlikušā parāda (kopumā 620 miljoni eiro) atdošanas laiki nav mainīti - banka joprojām paliek pie priekšlikuma, ka pa daļām šis aizdevums, kuru pilnībā galvos Latvijas valsts, tiks atdots 2010.gadā un 2011.gadā.

Jau ziņots, ka valdība pirms nedēļas nolēma nemainīt "Parex bankas" vadības piedāvāto sindicēto kredītu atmaksas termiņu, kas paredz 775 miljonu eiro atmaksu līdz 2012.gadam. "Parex banka" ir gatava pārskaitīt pirmos 20 % no bankas paņemtā sindicētā kredīta summas tiklīdz ar kredīta devējiem būs panākta vienošanās par valdības piedāvāto atmaksas termiņu.

Bankai tuvākajā laikā ir jāatmaksā 20% no kredīta summas, kā arī uzkrātie procenti - 0,05 % jeb nepilnus trīs miljonus eiro.

Pagaidām nav skaidrības par bankas kapitalizācijai jeb bankas pamatkapitāla palielināšanai paredzēto summu. Atkarībā no tā, vai tie būs 8, 10 vai 12% no kapitāla, kā arī no tā, vai banku daļēji pārņems Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, summa varētu būt no 100 līdz 200 miljoniem latu. Pamatkapitālu varētu palielināt, izmantojot valsts jau iepriekš veiktos ieguldījumus "Parex bankā".

"Parex banka" ar sindicēto kredītu devējiem kopumā ir noslēgusi divus līgumus - 2007. gada 29. jūnijā par 500 miljonu eiro aizdevumu un 2008.gada 21.februārī par 275 miljonu eiro aizdevumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!