"Parex banka" kopā ar finanšu ekspertiem un starptautiskajiem finanšu konsultantiem "Nomura International" ir sagatavojusi detalizētus biznesa plānus restrukturizētās bankas abām daļām, kas liecina, ka abas bankas daļas būs dzīvotspējīgas un pildīs visas saistības, informē bankas korporatīvo komunikāciju vadītāja Inga Saleniece.

Finanšu aprēķini liecina, ka jaunā banka jau nākamajā gadā strādās ar peļņu, savukārt pašreizējā banka turpinās veikt daļu no biznesa aktivitātēm, fokusējoties uz līdzekļu atgūšanu maksimālā apmērā tās akcionāru labā, norāda Saleniece.

Saskaņā ar jaunās bankas biznesa plānu, tā varēs gūt peļņu jau 2011.gadā, pakāpeniski palielināt noguldījumu portfeli un uzsākt kreditēšanu. Savukārt esošā banka segs visas saistības pret kreditoriem, pakāpeniski atgūstot līdzekļus par bankas esošo kredītportfeli. Abu bankas daļu plānotie rādītāji norāda, ka tās būs pievilcīgas investoriem. Izstrādātie biznesa plāni būs restrukturizācijas plāna būtiska sastāvdaļa, ko plānots iesniegt Eiropas Komisijā 31.martā un Finanšu un kapitāla tirgus komisijā, lai saņemtu jaunās bankas licenci.

Saleniece uzsver, ka restrukturizācija mērķis ir uzlabot bankas pamatdarbību – tās biznesu Baltijas valstīs, kā arī veiksmīgi atjaunot bankas darbību privātajā sektorā. Savukārt bankas problemātiskās aizdevumu portfeļa daļas pārvaldīšana tiks nodalīta atsevišķi, lai maksimizētu šo līdzekļu atgūšanu.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien no diviem starptautisko konsultantu piedāvātajiem "Parex" restrukturizācijas variantiem izvēlējās to, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu jaunā uzņēmumā, bet "sliko" atstāšanu vecajā bankā. Šis plāns vēl jāapstiprina Eiropas Komisijā. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvji atzinuši, ka "sliktā" banka faktiski nākotnē ir lemta bankrotam.

Ar starptautisko konsultantu "Nomura" noslēgts līgums par "Parex" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex bankas" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!