Foto: AFI
"Parex banka" ir noslēgusi tirdzniecības finansēšanas līgumu ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB), kas bankas klientiem, uzņēmējiem samazina starptautisko darījumu risku, portālu "Delfi" informēja bankas pārstāve Inga Saleniece.

Līguma ietvaros ERAB atbalstu varēs saņemt tie "Parex bankas" klienti – Baltijas uzņēmumi, kas nodarbojas ar preču un pakalpojumu importu un eksportu, un kuru darījumu veikšanai nepieciešamas bankas garantijas un akreditīvi.

"Šis ir būtisks solis, ko "Parex banka" ar sava otra lielākā akcionāra palīdzību sper pretī savu klientu - uzņēmēju - atbalstam, lai palīdzētu īstenot biznesa ieceres un veicinātu uzņēmējdarbības attīstību," uzsver uzņēmumu apkalpošanas direkcijas vadītāja Agnese Paegle.

Jau vēstīts, ka 2008.gada novembrī valdība nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku", pārņemot to valsts īpašumā, par vienu latu nopērkot Valērija Karginam un Viktoram Krasovickim piederošas bankas daļas.

Patlaban valstij pieder 70,3% bankas akciju, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai - 25%. Atlikušās 4,7% akciju pieder mazākuma akcionāriem. Kopumā valsts "Parex" bankā ir ieguldījusi 828 miljonus latu.

Valdība pēc ilgstošas diskusijas arī vienojās, ka Latvija pēc abpusējas vienošanās atjaunos iepriekš noslēgto līgumu ar starptautiskajiem konsultantiem "Nomura International". Tā kā valdība nolēma "Parex" pārdošanu īstenot, sadalot to "labajā" un "sliktajā" bankā, iepriekšējā vienošanās ar "Nomura", kas paredzēja bankas pārdošanu vienā veselumā, zaudēja spēku.

"Nomura " par "Parex bankas" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu varēs saņemt maksimāli 4,5 miljonus eiro (3,15 miljonus latu). Konsultantu uzdevums ir izstrādāt bankas restrukturizācijas plānu un panākt tās pārdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!