Foto: LETA
Pagājušajā gadā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatējis pārkāpumus visās 29 pārbaudītajās būvizstrādājumu tirdzniecības interneta vietnēs, šodien žurnālistiem sacīja PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa.

Pārbaudītajās interneta vietnēs netika nodrošināta informācija par galvenajām būvizstrādājumu īpašībām, tika konstatētas neatbilstoši un nepilnīgi norādītas cenas, neesoša informācija par atteikuma tiesībām, nepilnīga informācija par pasūtījuma veikšanas, piegādes un apmaksas procesu.

Pēc veiktajām pārbaudēm PTAC uzsāka 28 administratīvā pārkāpuma lietas, kuru gaitā, norādot uz pārkāpumiem, četros gadījumos tika pārtraukta būvizstrādājumu piedāvāšana tiešsaistē, slēdzot būvizstrādājumu tirdzniecības sadaļu un turpinot būvizstrādājumus piedāvāt tikai tirdzniecības vietā klātienē.

Savukārt 20 gadījumos administratīvās lietas tika izbeigtas, jo veikta labprātīga pārkāpumu novēršana, uzlabojot un papildinot informāciju mājaslapā.

"PTAC aicina patērētājus, izvēloties būvizstrādājumus interneta vietnēs, rūpīgi iepazīties ar informāciju par būvizstrādājuma pielietošanas mērķi, funkcionalitāti un ekspluatācijas īpašībām, konsultēties ar profesionāļiem pirms būvizstrādājuma izvēles, kā arī pievērst uzmanību, vai ir norādīta informācija par interneta veikala juridisko adresi, kontaktēšanās iespējām, kā arī atteikuma tiesībām," sacīja Vītoliņa.

PTAC vadītāja uzsvēra, ka pērn, pārbaudot būvizstrādājumus būvlaukumos, tirdzniecības vietās, ražotnēs un uz robežas, vērojama pozitīva tendence un neatbilstību skaits samazinājies.

Pērn PTAC pārbaudījis 685 būvizstrādājumu modeļus, no kuriem 26% ir konstatētas neatbilstības. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, neatbilstību īpatsvars samazinājies vidēji par 25%.

Lielāko daļu pārbaužu jeb 41 pārbaudi PTAC veica būvlaukumos, pārbaudot 468 būvizstrādājumu modeļus, no kuriem 99 modeļiem konstatētas neatbilstības.

Vītoliņa norādīja, ka 34% no pārbaudītajiem būvobjektiem ir konstatēti tādi būtiski pārkāpumi, kā būvizstrādājumu iebūvēšana neatbilstoši paredzētajam mērķim, vai arī tie nav atbilstoši novērtēti.

Jau vairākus gadus PTAC prioritāte ir slodzi nesošās konstrukcijas (metāla, dzelzsbetona un koka konstrukcijas), norādīja Vītoliņa. 30% no 2016. gadā pārbaudītajām konstrukcijām konstatētas neatbilstības. Vairākos objektos neatbilstošie būvizstrādājumi tika nomainīti, citos - ir bijusi nepieciešama nesošo konstrukciju pastiprināšana.

Ņemot vērā, ka šogad atkal kļūst aktuāls jautājums par māju siltināšanu, PTAC ir īstenojis pirmo Baltijas valstu kopprojektu būvizstrādājumu uzraudzībā, kura laikā tika pārbaudīti Baltijas valstīs piedāvāti siltumizolācijas materiāli - rūpnieciski ražotie uzputotā polistirola izstrādājumi (EPS). Ir konstatēts, ka Baltijas valstīs savu produkciju piedāvā 16 ražotāji. Veicot gan administratīvās pārbaudes, gan izņemot paraugus ekspertīzei (ekspertīzei tika izņemti 16 paraugi: Latvijā pieci, Igaunijā četri un Lietuvā 11 paraugi) projekta ietvaros pārbaudīts izstrādājumu spiedes spriegums pie 10% deformācijas un siltumvadītspējas koeficients. Divu paraugu ekspertīzes rezultāti liecina par neatbilstību deklarētajām vērtībām attiecībā uz faktisko spiedes spriegumu pie 10% deformācijas. Neatbilstības siltumvadītspējai, kas ir būtisks rādītājs siltināšanas projektos, nav konstatētas.

Vītoliņa informēja, ka šogad PTAC turpinās būvizstrādājumu atbilstības pārbaudes un šī gada prioritātes ir metāla profili, ceļu norobežojošās barjeras un minerālmateriāli. Savukārt pārbaudēs būvlaukumos pārbaužu prioritātes būs attīrīšanas iekārtas, kā arī būvizstrādājumi, kas ietekmē stiprību, stabilitāti un ugunsdrošību. PTAC šogad veiks arī elektropreču testēšanu, pārbaudot elektriskos kabeļus.

"Tāpat šī gada plānos ir datubāzes koncepcijas izstrāde par būvizstrādājumiem piemērojamiem standartiem, lai ražotājiem un veikaliem palīdzētu saprast, kādi standarti tiek prasīti un kontrolēt vai piedāvātajām precēm tie ir atbilstoši," piebilda Vītoliņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!